Алесандра Амброзио и мисията й да спаси планетата

Като майка, дизайнер, филантроп и супермодел, Алесандра е постигнала много неща в живота си. Заедно с всички свои професионални ангажименти, тя вече е направила избора да се посвети на една от най-големите и значими каузи, а именно опазването на околната среда.

Димитър Андонов 10 декември 2019

„Винаги съм се вълнувала от океана. Като дете си мислех, че искам да бъда морски биолог. Обичах да плувам много и винаги прекарвах време със семейството си на плажа. Това са най-щастливите моменти в живота ми", разказва за детството си в Бразилия Алесандра Амброзио.

Неотдавна красавицата се присъедини към инициативата #TOGETHERBAND, която има за цел да осъществи 17 доста амбициозни цели, започвайки от спирането на световния глад, изграждането на устойчиви градове и опазването на подводния свят. Последната се оказва голямата промяна, в която Алесандра вижда нужния смисъл. „Преди време не изхвърляхме толкова много неща. Сега всичко е боклук, боклук и още боклук. Той се озовава в океана. Скоро децата ни ще плуват в море от пластмаса. Няма да му се наслаждават така, както ние. Това е посланието, което искам да предам. Хората трябва да разберат, че смъртта на рибите, животните и всичко около нас, не е шега. Разрушаваме цяла една екосистема", признава красавицата пред арабското издание на Harper’s Bazaar, като добавя, че съществува статистика, според която пластмасата в океана е само 5 процента. Останалата се намира в подводния свят, именно където е заснета и корицата за изданието, което е посветено на устойчивостта във всеки един смисъл.

"Сега всичко е боклук, боклук и още боклук. Той се озовава в океана. Скоро децата ни ще плуват в море от пластмаса."

Посланието, което Алесандра се опитва да предаде на всички свои почитатели и света като цяло, е, че нищо не е вечно, а от нас зависи колко дълго би могло да съществува то: „Вярвам, че не трябва да приемаме живота за даденост. Благословени сме да бъдем тук и да правим нещата, които обичаме. Трябва да правим всичко възможно, за да оцелеем. Винаги казвам това на приятелите и семейството си. Опитвам се да науча децата на същите тези неща. Вкъщи нямаме пластмасови сламки, те обичат металните, както и виличките, които носят всеки ден в училище. Бившият ангел на Victoria’s Secret признава, че една от целите ѝ в момента е да осигури на децата си прекрасни години, като тези в нейната ранна възраст. Да успее да им покаже планетата така, както самата тя е имала възможността да я види. „Ще живеят в един ужасен свят, а не искам това да се случи", допълва Амброзио.

Въпросът за устойчивата мода продължава да бъде сред главните точки в световния дневен ред, а като човек, който има немалко допирни точки с нея, Алесандра се стреми към позитивната промяна. „Устойчивостта е бъдещето ни. Важно е да помислим за всички възможни методи, за да се справим с проблемите си. Сега забелязвам неща, които не биха ме подразнили преди. Когато виждам пластмасови бутилки, пълни с вода, се натъжавам. Преди няколко години дори не бих помислила за това, но се научих да мисля напред. Ако всеки направи нещо малко, можем да извървим дългия път заедно."

X