Познайте кой се върна: "Клюкарката" започва на 26 октомври

Всевиждащото око на Горен Манхатън отново ще бъде ултимативният guilty pleasure.

Димитър Андонов 24 октомври 2021

ГОЛЯМАТА ПРЕМИЕРА НА "КЛЮКАРКАТА" ЩЕ БЪДЕ НА 26 ОКТОМВРИ В HBO GO

Признавам, че изпитах леко притеснение, когато чух новините за евентуалния reboot на „Клюкарката". Не защото оригиналът е най-великото телевизионно творение, създавано някога, а по-скоро защото знаем добре, че колкото и да са чакани, реинкарнациите на успешните сериали почти винаги са тотален провал. Заради това исках да не прибързвам със заключенията, не и преди да изгледам първата половина от сезон 1. Направих го. Втората ще бъде в HBO GO през ноември, а сезон 2 също е потвърден.

Историята обаче ви е позната. Разказва я мистериозна онлайн персона (гласът, за щастие, отново е на Кристен Бел), която държи сметка на разглезените богати деца, получили привилегията да учат в престижно частно училище и да правят каквото пожелаят с животите на тези в обкръжението им. Естествено, на преден план излиза въпросът дали сюжетната линия няма да бъде странна, когато името на сериала свързваме пряко с Блейк Лайвли и Лейтън Мийстър, но е точно обратното. Всъщност тя се развива в така бленуваната постковид вселена и е абсолютно релевантна на случващото се в света. Има престрелки в училищата, има пристигането на Лейди Гага на Met Gala, има и препратки към оригинала, но без актьорите от него. Изпълнителният продуцент Джошуа Сафран обещава да ни покаже няколко в последния епизод, но неведнъж подчерта желанието си аудиторията да свикне с новите персонажи, което не би било възможно, ако са в сянката на Блеър Уолдорф.

Героите са страшно много, страшно разнообразни, но и страшно очарователни по свой собствен начин. Докато в първоначалния вариант на сериала има едва 7 главни и 12 поддържащи, тук говорим за 16 главни и 22 второстепенни роли, с които се сблъсквате веднага. Химията помежду им е като любов от пръв поглед – оттренирана добре и в почти абсолютен синхрон. Преди началото имаше известна драма около предположенията, че новите елитни ученици не са гледали историята на своите „предшественици", но единственият проблем, който продължаваме да виждаме, е гимназисти, изиграни от 30-годишни актьори. Така де, не искаме да звучим дискриминационно, но когато някои ученички са с 8 години по-възрастни от преподавателката си, пропускът е силно осезаем.

РЕИНКАРНАЦИЯТА НА ПОПКУЛТУРНИЯ ФЕНОМЕН РАЗБИВА СТЕРЕОТИПИ И ЧУПИ РЕПУТАЦИИ НА МИЛИОНИ ПАРЧЕНЦА

Няма да се лъжем, новият вариант на попкултурния феномен е доста подързък и секси от оригинала. Стрийминг платформата дава свобода и не се съобразява с телевизионния праймтайм, което означава, че ще видите голи тела и дори конкретен завършек на конкретно френско любовно действие. Не знаем дали в Горен Манхатън 16-годишните пият мартинита в 5 следобед и правят секс по два пъти всяка сутрин, но с цялата наивност и суета, може би животът във висшите прослойки наистина е по-различен. Леко глуповат, много бляскав, но изключително приятен за гледане. Остава ни да се надяваме на по-добър финал. Сещате се защо. Пропуснах ли да кажа, че самоличността на Нейно Интернет Величество Клюкарката е разкрита още преди края на първи епизод?

В галерията по-горе ви запознаваме с всеки отблизо. Предупреждаваме, че можете да последвате не само официалните им Instagram акаунти, но и тези на персонажите им, които HBO Max създава специално преди премиерата. Обновяват се и сме страшно впечатлени от този факт! XOXO, Gossip Girl.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

X