Шоколадов сладкиш от козуначено тесто

Предупреждаваме, че ще отнеме дооооста време, но си заслужава тооооолкова много.

Гергана Димитрова 28 януари 2023

Вероятно всеки човек на тази планета обича козунак и очаква великденските празници, за да му се наслаждава без угризения.

Този уикенд ви предлагаме интересна алтернатива - с шоколад, много, много шоколад. И за да бъде още по-вкусна, добавихме сметана. Вече искате да я опитате, нали?

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 450-500 г брашно  3 големи яйца 150 г бяла захар  150 мл течна подсладена сметана  60 г краве масло  40 мл олио  20 г жива мая  1 есенция ванилия  щипка сол 5-6 с.л. течен шоколад

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-ВКУСНИТЕ НЕДЕЛНИ ПАЛАЧИНКИ, КОИТО СТЕ ОПИТВАЛИ

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Затоплете леко сметаната на котлон и разтворете в нея маята. Идеалната температурата е достигната, когато може да пъхнете малкия си пръст вътре.

2. Добавете захарта към яйцата и разбийте добре с телена бъркалка или миксер.

3. Пресейте брашното и добавете щипката сол. Половината смес прехвърлете в купата с яйцата и захарта.

4. Добавете сметаната и ваниловата есенция към яйчената смес.

5. Започнете да бъркате с шпатула, докато се образува хомогенна смес, след което я преместете на плота и започнете да месите. Прибавяйте малко по малко останалото брашно и леко разтопеното краве масло, примесено с олио.

*Разбира се, в случай че имате кухненски робот, може да използвате него. Включете на най-ниската скорост, докато се смесят съставките. Добавяйте останалото брашно постепенно, както и мазнината. Заедно с това увеличавайте и скоростта на робота. Накрая го оставете да меси между 10 и 15 минути. 

6. Готовото тесто намажете с олио, завийте в торба и сложете в голяма купа. Приберете го на топло, докато удвои обема си. Обикновено са нужни около 30-40 минути. 

7. След като тестото е удвоило обема си може да направите два големи сладкиша или няколко малки.

8. Намажете всеки с шоколад и го затворете отново.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВКУСЕН КЛАСИЧЕСКИ ПАТАТНИК ЗА ОБЯД

9. Може да направите различни форми - да навиете два фитила и да пъхнете в правоъгълна тава или да завиете на охлюв един дълъг фитил и да сложите в кръгла тава.

10. Преди да сложите всеки сладкиш в избраната тава, сложете на дъното ѝ хартия за печене.

11. Накрая покрийте сладкишите с прозрачно фолио и отново оставете на топло, докато удвоят обема си. Обикновено е нужно по-малко време от първото втасване.

12. Изпечете сладкишите на 160 градуса в предварително загрята фурна до приятен загар и суха клечка.

Enjoy!

Фотография: Pexels, Profimedia

X