Вкусен класически пататник за обяд

Съществуват леко позабравени български рецепти, които заслужават повече внимание.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 03 декември 2022

Най-вероятно сме чували десетки, ако не и стотици, различни вариации на рецептата за пататник, но главните герои в тях винаги са пресните домашни картофи, овкусени със сирене и подправки.

Нека ви разкажем малко повече.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

• около 700 г пресни картофи • 1 ч.л. сол • 3 големи яйца • 150 г сирене • 3-4 стръка пресен лук • 70 г масло • 2 с.л. шарена сол •  1 ч.л. черен пипер • 1/2 ч.л. червен пипер

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА ЗА БРАУНИ, КОЯТО ЩЕ ПРАВИТЕ ПАК И ПАК, И ПАК

gbhnjm

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

1. Измийте и обелете картофите. Настържете ги и изсипете в дълбока купа.

2. Добавете солта, разбъркайте и оставете сместа настрана за около 15-20 минути.

3. Излейте цялата течност от картофите, събрала се на дъното. Колкото по-сухи са, толкова по-добре.

4. Добавете нарязания лук, яйца и подправки към сместа, и разбъркайте добре с лъжица. 

5. Натрошете сиренето и отново разбъркайте.

bnm

6. Сложете средно голям тиган на котлона на умерен огън. Важно е пататникът да бъде колкото се може по-тънък.

7. Разтопете маслото и изсипете половината от сместа. Постарайте се пататникът да е равномерен и гладък навсякъде.

8. Затворете с капак и оставете на слаб огън около 20-25 минути.

9. След това изсипете в чиния, обръщайки с изпечената страна нагоре.

10. Сложете в тигана още малко масло и приплъзнете обратно за изпичане и от другата страна. Разбира се, по желание може да добавите домати, бекон, спанак, гъби или друга ваша любима съставка.

Фотография: Pexels

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA