![](https://www.graziaonline.bg/Content/ImagesDatabase/p/804x0/crop/both/2c/2c005c54ec3947468f3b6ddc77e700b5.jpg?quality=85&404=default&v=02)
Най-вероятно сме чували десетки, ако не и стотици, различни вариации на рецептата за пататник, но главните герои в тях винаги са пресните домашни картофи, овкусени със сирене и подправки.
Нека ви разкажем малко повече.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• около 700 г пресни картофи • 1 ч.л. сол • 3 големи яйца • 150 г сирене • 3-4 стръка пресен лук • 70 г масло • 2 с.л. шарена сол • 1 ч.л. черен пипер • 1/2 ч.л. червен пипер
ОЩЕ ОТ GRAZIA: КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА ЗА БРАУНИ, КОЯТО ЩЕ ПРАВИТЕ ПАК И ПАК, И ПАК
![gbhnjm](/Content/ImagesDatabase/ba/ba9ff08742164bc39097fc95e7232a22.jpg?v=1&maxwidth=760&)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Измийте и обелете картофите. Настържете ги и изсипете в дълбока купа.
2. Добавете солта, разбъркайте и оставете сместа настрана за около 15-20 минути.
3. Излейте цялата течност от картофите, събрала се на дъното. Колкото по-сухи са, толкова по-добре.
4. Добавете нарязания лук, яйца и подправки към сместа, и разбъркайте добре с лъжица.
5. Натрошете сиренето и отново разбъркайте.
![bnm](/Content/ImagesDatabase/35/35bc78d58ffb40789822f6b4f3a9ab1b.jpg?v=1&maxwidth=760&)
6. Сложете средно голям тиган на котлона на умерен огън. Важно е пататникът да бъде колкото се може по-тънък.
7. Разтопете маслото и изсипете половината от сместа. Постарайте се пататникът да е равномерен и гладък навсякъде.
8. Затворете с капак и оставете на слаб огън около 20-25 минути.
9. След това изсипете в чиния, обръщайки с изпечената страна нагоре.
10. Сложете в тигана още малко масло и приплъзнете обратно за изпичане и от другата страна. Разбира се, по желание може да добавите домати, бекон, спанак, гъби или друга ваша любима съставка.
Фотография: Pexels