Обсерватория се превърна в гигантски R2-D2 от „Междузвездни войни"

В една далечна галактика, Хюбърт Зит - професор в Университета за приложни науки в Цвайбрюкен, Германия - известен с лекциите си за „Стар Трек” и „Междузвездни войни”, заедно с малка група ентусиасти, превърна обсерваторията на Асоциацията на природните науки в Цвайбрюкен в гигантски R2-D2.

Професорът завърши този проект през септември 2018 г., подпомогнат от тъста си Хорст Хеле - майстор-художника Клаус Руфинг и няколко свои студенти. Той привлече вниманието на феновете на „Междузвездни войни” от цял свят. Най-известният сред феновете на този нов дизайн е актьорът от „Междузвездни войни” Марк Хамил, който написа в Туитър: „Обсерваторията R2-D2 трансформира германците в Giant Nerds”.

Зит и неговият екип не са първите фенове, които трансформират обсерватория в герой от „Междузвездни войни”. Обсерваторията Goodsell в Минесота също се превърна в R2-D2 през 2010 година.

Д-р Хюбърт Зит може сега да е известен с неговия опит в „Стар Трек” и „Междузвездни войни”, но той започва в електротехниката. Той получава докторска степен от Saarland University в областта на теорията на системите на електротехнологиите и сега е професор в тази област в университета за приложни науки в Кайзерлаутерн, Цвайбрюкен. Когато не преподава електротехника, разпространява информация за любимата си научнофантастична поп култура.

Той спечели световно признание като глобален топ-лектор за лекциите си за „Стар Трек”. Първа беше „Коледната лекция", където той представи темата в уникален стил. През 2005 г. той изнася лекциите си и в други градове и университети, както и във FedCon.

Зит се радва на толкова много признание в областта, че написва предговора на книгата „Стар Трек в Германия”, заедно със сина на създателя на научно-фантастичната вселена „Стар Трек” Джийн Родънбери през 2008 г. През същата година той става редовен преподавател в университета Incarnate Word в Сан Антонио, Тексас, преподава „Физиката на Стар Трек”.

R2-D2 гордо охранява университета. Знаейки колко запален е професор Зит, може би и C-3PO ще се присъедини към него в бъдеще? Ще очакваме с нетърпение да видим с какво още ще ни изненада Хюбърт Зит.

X