Дворецът е ваш: Google пусна VR обиколка из двореца Версай

Лидия Делирадева 18 октомври 2019

Версайският дворец е един от основните символи на Франция, включен в списъка на най-красивите дворци в света и истински архитектурен шедьовър. Всичко започва през 1623 г. - с малък ловен замък, докато през 1661 г. „кралят - слънце" Луи XIV решава да го направи своя резиденция и да построи велик дворец. През XVIII век Луи XV го усъвършенства, а през 1811-1812 г. самият Наполеон Бонапарт се ангажира с възстановяването му. Не е изненадващо, че има много хора, които искат да разгледат Версай по всяко време на годината.

Google Arts & Culture заедно с Château de Versailles представиха цифров модел на двореца, наречен Versailles: The Palace is Yours. Сега всеки може да направи VR обиколка на бившата резиденция на френските крале: тя включва двадесет и една стаи, 100 картини, скулптури и други произведения на изкуството, както и известния парк на Версай - един от най-големите в света.

За да създаде триизмерен модел на двореца, екипът на Google използва фотограметрия - определяне характеристиките на обекта по изображения. На тях им се е наложило да направят 132 000 снимки с помощта на камери и дронове, да текстурират 15 милиарда пиксела и да обработят четири терабайта данни - това в момента е най-големият проект на VR обиколка на дворец.

По време на виртуалната разходка интерактивен водач ще разкаже историята на Версай, ще ви преведе през основните стаи, ще ви покаже картини и скулптури - просто трябва да кликнете върху обекта, който ви интересува. И още един важен плюс - тълпите туристи няма да ви пречат да се запознаете с френския дворец.

Ако нямате VR очила, не се притеснявайте: 3D-визуализациите на Версай са достъпни на платформата Google Poly. В допълнение, уебсайтът на Google Arts & Culture понастоящем е домакин на онлайн изложба, включваща около четиристотин 3D модела на исторически предмети: например шкафа за бижута на Мария Антоанета и кралското легло.

X