Стилът на кралица Елизабет II беше синоним на безупречност

Брошките, ярките цветове и чувството за елегантност винаги ще бъдат нейна запазена марка.

09 септември 2022

Казват, че Нейно Величество Eлизабет II никога в живота си не е слагала дънки и не е трудно да допуснем, че това е истина.

Най-дълго управлявалият британски монарх е олицетворение на официалната визия, вечен пример и вдъхновение за другите високопоставени фамилии на Стария континент. Когато става въпрос за протокол, всеки малък детайл е от значение, затова новината за нейната трагична загуба ни накара да обърнем поглед не толкова към кралицата, колкото към жената, която всъщност наложи новите правила в редиците на фамилията.

Повечето хора свързват образа на кралицата с нейните едноцветни тоалети, които, както всичко оставало в гардероба ѝ, имат конкретна цел. Елизабет се е обличала във всеки ярък нюанс на дъгата, но най-често в зелено и жълто, и идеята зад този избор е тя да се отличава от останалите присъстващи, когато е на светско събитие или друг вид проява. По този начин всички имат лесна възможност да я забележат и да получат усещането, че са установили личен контакт с нея.

Всеки път, когато е трябвало да се подготви тоалет за конкретна публична поява, специален служител носи на кралицата мостри от материята, тя взима решение, след което екип от дизайнери се заема с изработката.

Може би любимото допълнение към всеки тоалет на кралицата беше брошката. Всъщност публичните изяви, които монархът прави без този аксесоар са рядкост. Елизабет притежава колекция от брошки, всяка от която е подарена или изработена по конкретен повод. Също така рядко сме я виждали без своята дамска чанта, в която държи червило и пудра, за да освежи грима си и, според източници, близки до Двореца, да предава тайни съобщения на своите служители.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗАЩО КЕЙТ МИДЪЛТЪН И МЕГАН МАРКЪЛ НЕ БЯХА В БАЛМОРАЛ?

Елизабет II беше отявлен привърженик на традициите, които нейното семейство е следвало години наред и модните правила не правят изключение. Някои от точките в протокола, с които всяка жена-член на кралското семейство трябва да се съобразява, гласят: ако събитието е официално, шапката е задължителна, чорапогащите и ръкавиците също. Палтото, ако има такова, никога не се премахва на публично място, дори когато под него има блуза.

Дрехите обаче винаги носят послание. Понякога завоалирано, понякога – не толкова. Елизабет окуражава членовете на кралското семейство да координират тоалетите за официалните визити в конкретни страни според традициите на културите, които посещават.

Именно по тази причина много от британците търсеха скрити послания във всяка официална визия на кралицата и вярваха, че тя изразява своите политически подбуди с избора на дрехи. Дали това наистина е така, можем само да гадаем.

Сигурно е друго. Нейно Величество със сигурност остави много промени след себе си. Ще ни липсваш, Лилибет!

X