Дръзко и стилно: леопардовият принт отново се завърна

Един тренд, който всяка зима намира своето място в гардероба ни. Ето как да го носим по-елегантно?

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 12 януари 2024

Фотография: Profimedia

Дори и най-големите противници на анималистичните десени рано или късно се поддават на изкушението да добавят нещо „хищническо" в гардероба си. Леопардовият принт обаче е онзи, който най-лесно си проправя път и към модния подиум, и в street style тоалетите. Традицията повелява именно през зимния сезон той да се завръща сред тенденциите и вече десетилетия добавя своя акцент в стайлинга. Появява се още през 1947 г. в първото ревю на Christian Dior, а Мария Грация Кюри също го включи в настоящата есенно-зимна колекция на модната къща. Леопардовият принт се е появявал в изисканите тоалети на Джаки Кенеди, а по-късно се налага като елемент от бунтарския дух в пънк и рок контракултурите благодарение на Дейвид Боуи и Мадона.

2

Тенденцията е вдъхновявала и дизайнери като Джани Версаче, Роберто Кавали и много други творци по онова време, дотолкова, че влезе в историята на много модни къщи като Alaïa и Yves Saint Laurent. Тя става част и от поп културата на 90-те години на миналия век и мисля, че всички помним онзи емблематичен леопардов тоалет на Шаная Туейн във видеото на песента й That Don't Impress Me Much. Някъде по това време модната икона Кейт Мос го превръща в запазена марка на своя стил, носейки често палто в този дързък десен.

3

Тази зима освен в колекцията на Dior, той направи завръщането си и в тези на Blumarine, Roberto Cavalli и Michael Kors, като дизайнерите го представят в различни интерпретации, най-често в оригиналните му цветове. Извън модните подиуми, леопардовият принт може да се окаже труден за комбиниране, тъй като границата между изисканост и предозиране може да бъде много тънка.

Когато имаме леопардово палто, е хубаво останалата част от тоалета да бъде в неутрален цвят – черно, кафяво или бежово, както ни показва и Ники Хилтън.

4

Друг лесен и фин начин да добавим леопардов принт в стайлинга е чрез аксесоар – чифт обувки, чанта или шал. При един семпъл монохромен тоалет, те могат да се окажат щипката индивидуалност, от която винаги имаме нужда, ако искаме да се откроим.

5

Ефирните и леко флуидни рокли в този принт могат да изглеждат елегантно, особено ако добавим контрастиращ елемент като кубинки Dr. Martens и черен блейзър отгоре. Понякога десенът може да е само леко загатнат, както обича да го носи Ирина Шейк. Така че има достатъчно начини да не извръщаме поглед от анималистичните десени и по-смело да ги включваме в облеклото си.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA