Всички погледи са приковани към Седмица на модата в Париж

Вижте най-новото от модните къщи Pierre Cardin, Dior и Saint Laurent.

Ася Иванова
Ася Иванова 27 септември 2023

Pierre Cardin

Pierre Cardin

Pierre Cardin

Pierre Cardin

Pierre Cardin

Pierre Cardin

Pierre Cardin

Pierre Cardin

Dior

Dior

Dior

Dior

Dior

Dior

Dior

Saint Laurent

Saint Laurent

Saint Laurent

Saint Laurent

Saint Laurent

Saint Laurent

Saint Laurent

Фотография: Profimedia

Седмицата на модата в Париж е в своя разгар. От 25 септември до 1 октомври цялото внимание е насочено именно към Града на светлините. В този период едни от най-емблематичните модни къщи и дизайнери представят своите дамски колекции за сезон пролет/лято 2024 г.

Седмицата на модата в Париж започна в понеделник с ревю на Pierre Cardin. То се състоя в централата на комунистическата партия на Франция, която бе окъпана в синя светлина, за да внуши цвета на океана. Родриго Базиликати Карден, праплеменникът на покойния дизайнер, каза пред репортери, че новата колекция е базирана на синия цвят, вдъхновен от океана и посветен на защитата на планетата. Моделите демонстрираха рокли в индигово синьо на наситено син подиум под стоманобетонен купол на футуристичната сграда, проектирана от бразилския архитект Оскар Нимайер.

Дизайнерката на Dior Мария Грация Kиури се представи във вторник, като в колекцията си смесва мъжествени и женствени силуети. Тя отбеляза, че се стреми да разбие стереотипите за визията на жените. С последните си модели тя категорично иска да "отхвърли модната индустриална система, която диктува жените да се придържат към фигура на пясъчен часовник като признак за съвършенство".

Недалеч от подножието на Айфеловата кула, Антъни Вакарело от Saint Laurent построи монументална платформа от изкуствен мрамор, за да покаже по-добре своята пролетна колекция. Ив Сен Лоран знаеше как да даде власт на жените, създавайки революция в индустрията с костюмите Le Smoking и Modrian Shift и това остава видно и с настоящата колекция, която Антъни Вакарело създава за предстояния сезон пролет/лято. Той залага на простотата, а мемата за меката елегантност е отразена във всеки един детайл от силуета на моделите. Вдъхновението идва от жени като Амелия Еърхарт и Адриен Боланд и това е видно във всеки един момент от колекцията костюми, които вплитат рок и андрогинни силуети в едно.

Повече от колекциите вижте в галерията горе!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA