Пет ценни модни урока от момичетата в Париж

Инвестирайте в стила си и не прекалявайте с цветовете.

Ася Иванова
Ася Иванова 02 януари 2024

Фотография: @ruerodier

Безспорно момичетата в Париж притежават неподражаем стил, който трудно би могъл да бъде копиран. И попадайки там, всяка една дама, изведнъж осъзнава, че колкото и да се старае, модният й вкус не е на ниво.

Това се случва и с интериорният дизайнер и блогър Мелиса Кокс, която попада в града на любовта заради... любов. Тя се мести във Франция преди 10 години. "Може би не е изненадващо, откакто кацнах най-много се промени моя личен стил. Прекарах втората част от двадесетте си години в източен Лондон, където в дрескода всичко е позволено. Моят гардероб като такъв отразяваше тази по-цветна, екстровертна и експериментална визия", признава Мелиса.

"На 29 години се озовах във френската столица, осъзнавайки, че моите някога обичани, често носени винтидж дънки с висока талия от 90-те, съчетани с цветна винтидж плетка и горнище Reebok ме карат да изглеждам като осемгодишно дете на екскурзия до Дисниленд. За щастие след много опити и грешки през годините, в които живея в Париж, възприех един по-вечен, по-осъзнат стил."

Мелиса споделя и петте ключови урока, които научава по време на престоя си във Франция:

Урок №1: Носете нисък ток

Митичният образ на французойка, която върви по парижките тротоари на високи токове, е точно това: мит. Всъщност изборът на обувки при французойките е в полза на практичността – тебиха заложили на балеринки, ботуши с дебел ток или еспадрили. "Благодарение на парижани, не мога да си спомня последния път, когато се клатех несигурно надолу по улицата, опитвайки се да се разхождам на високи като небостъргач обувки при излизането си вечер", признава Кокс.

Урок №2: Бъдете щастливи с това, което имате

"Като човек, който никога не е бил благословен в областта на гърдите, свикнах да нося сутиени с подплънки. Откакто се преместих във Франция, започнах да се тревожа по-малко за липсата на деколте и вместо това избрах да бъда естествена и да подчертая това, което имам, с помощта на дантелени, изящни сутиени. Често нося черни сутиени под бели ризи, за да добавя малко привлекателност," споделя Мелиса.

Урок №3: Изхвърлете тесните дънки

Дънките са основна част от френския стил (просто вижте старите снимки на иконата Джейн Бъркин и на IT момичето Жана Дамас), но тесните дънки с ниска талия са табу за Париж. Вместо това французойките залагат на по-подходящи за всяка фигура модели с висока талия и прав силует. 

Урок #4: Не прекалявайте с цветовете

"Толкова се страхувах да нося нещо цветно през първите си няколко години живот в Париж, че носех предимно черно, бяло и сиво. Постепенно, когато станах по-уверена в стила си, започнах да въвеждам повече цвят в гардероба си. Намирам, че изборът на тон е най-добрият начин да нося цвят и никога не нося повече от три различни нюанса наведнъж," категорична е Кокс.

Урок №5: Инвестирайте в стила

Французойките са известни със своята вечна елегантност. Това е така, защото те не са склонни фанатично да следват модните тенденции и вместо това избират да инвестират в тоалети, които ще издържат по-дълго. "Отминаха дните на пазаруване на модерни артикули, които издържат само няколко изпирания. Сега инвестирам в по-скъпи изделия, направени да издържат."

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA