Хелън Мирън почете кралица Елизабет на наградите БАФТА

А принц Уилям и Кейт Мидълтън присъстваха по случай речта ѝ.

Гергана Димитрова 20 февруари 2023

Хелън Мирън даде благодарствена реч към покойната кралица Елизабет на наградите БАФTА, а Кейт Мидълтън и принц Уилям бяха във публиката.

77-годишната Мирън излезе на сцената, за да благодари на покойния монарх за нейната „лоялна подкрепа" към британската филмова индустрия по време на наградите в неделя.

„Британският филм нямаше да същестува по този начин, нямаше да е такъв какъвто е днес, без нейната лоялна подкрепа. През 1952 г. нейната коронация накара света да наблюдава. Оттогава тя безспорно стана водещата дама на нацията, но мистериозна като звезда от ням филм.", започна тя.

И продължи: „Кой друг би се срещнал с най-известните певци, актьори и изпълнители в света и би ги превърнал в своя поддържащ актьорски екип? През 70-годишното си управление тя се срещна с най-великите икони на киното и стана свидетел на еволюцията от златния век на Холивуд до раждането на блокбъстъра. Нейно Величество беше на първия ред за всичко това".

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПРИНЦ УИЛЯМ Е РАЗОЧАРОВАН ОТ ИЗМИСЛЕНИТЕ ИСТОРИИ ОТ ЕКИПА НА ЧАРЛЗ

„Тя подкрепи над 50 културни организации, а през 2013 г. беше удостоена с BAFTA за изключителното ѝ покровителство над филмовата и телевизионната индустрия. Киното в най-добрия си вид прави това, което Нейно Величество прави без усилие: да ни обединява.", каза още Мирън.

След това на стената започна клип с предишно изявление на кралицата за важността на изкуствата: „Чрез творческия гений на артистите, независимо дали са писатели, актьори, режисьори, танцьори или музиканти, можем да видим както гамата от нашите култури, така и елементите на нашата споделена човечност".

Хелън каза в заключение: „Ваше Величество, вие сте водещата звезда на нашата нация. От името на БАФТА, благодаря ви за всичко, което направихте за нашата филмова и телевизионна индустрия."

Британската актриса изигра кралица Елизабет във филма „Кралицата" от 2006 г. и спечели Оскар и БАФТА за изпълнението си.

Мирън стана дама, което е женският еквивалент на рицар според ордените на Британската империя и успя да се срещне със суверена на прием в Бъкингамския дворец през 2011 г.

В изявление, публикувано от екипа на БАФТА се казва: „Кралицата заема уникално място в историята на БАФТА, тясна връзка, която обхваща 50 години. Чрез различните си патронажи, кралицата е известна с подкрепата си за творческите индустрии в Обединеното кралство."

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВСИЧКИ СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ ОТ МЕМОАРА НА ПРИНЦ ХАРИ

Кралицата даде своята част от приходите от документалния филм на BBC "Royal Family" от 1969 г. на Обществото на филмовите и телевизионни изкуства, което е предшественик на БАФТА.

Тази година на церемонията по награждаването присъстваха принц Уилям и Кейт Мидълтън, след като не присъстваха през последните две години. През 2021 г. Уилям пропусна церемонията по награждаването заради смъртта на принц Филип, а миналата година беше обявено, че кралската двойка няма да присъства поради ограничения в графиците им.

Принц Уилям е президент на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство от 2010 г., като следва стъпките на своя дядо принц Филип и леля му принцеса Ан.

X