За Енрике Иглесиас това не е край, а финал

Музикалният идол (не) казва "чао" с първата част от последния си студиен албум.

Димитър Андонов 07 ноември 2021

Фотография: Sony Music/Вирджиния Рекърдс

Eнрике Иглесиас е суперзвезда. Вярно, но и някак неуместно твърдение. Мен, ако питате, защото леко злоупотребяваме с употребата на термина, a влиянието на посочения от Billboard за „най-велик латино изпълнител на всички времена" върху музикалната история могат да постигнат малко хора за малкото време на планетата Земя.

Не виждам смисъл да ви разказвам за концерта на Иглесиас в България, за който две приятелки, чиито знания по испански се свеждат до „hola", се вълнуваха силно месеци по-рано, нито за рингтона на баща ми, който почти две години беше невъобразимо шумна версия на Súbeme la Radio. Да си спомняме ли и за лятото, в което буквално навсякъде звучеше Bailando? Трябва да признаем нещо на Енрике – знае как да прави латино музика и как да кара хората да я слушат, доста преди ерата на Despacito. Точно заради това останах леко изненадан, когато разкри, че е готов да слезе от сцената, и пусна албума FINAL VOL.1.

Двуезичният нов проект е 11-ият студиен албум в неговата дискография и съдържа общо 11 песни, сред които нови парчета, но и до болка познатите Move To Miami, El Perdón, El Baño и Duele Еl Corazón. В самото начало заглавието на компилацията породи дискусия дали става дума за истинския край, или по-скоро за изкусна спекулация относно кариерата на безпрецедентния любимец, но той потвърждава, че наистина е дошло времето да сложи точка. „Не е решение, което съм взел преди няколко седмици, преди няколко месеца или дори преди година. Отдавна е – разкрива Иглесиас. – Много хора ме питаха дали е правилното решение и правилната посока." Оказва се, че категорично да, защото е искал да го направи още през 2017 г., но не успява заради ангажиментите около световните турнета Euphoria и SEX and LOVE.

Макар голяма част от феновете му да са леко разочаровани, за музикалния идол това е единствената стъпка напред. Все пак уточнява, че няма да спре с писането на текстове и подготовката на аранжименти, а по-скоро ще използва свободата си като възможност да погледне на нещата „по различен начин". „Приемам този албум като книга, в която всяка песен е отделна глава." Втората част от финалната история ще чуем по някое време през 2022 г., но първата е точно толкова Енрике, колкото само той може да ни предложи. Ако се изисква да проявя честност, съгласен съм, че е по-добре да кажеш „чао", преди да се сблъскаш челно с баналността. А и това е по-скоро финал. „Край" звучи тежко и натоварено с негативни емоции, докато след всеки финал идва нов старт. Всеки, по-привличащ ни към дансинга от предишния.

"FINAL VOL.1" излиза у нас от Sony Music и Вирджиния Рекърдс, с медийната подкрепа на GRAZIA, EVA, CITY Radio & TV и радио ENERGY.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

X