Разпознавате ли какъв тип кожа имате?

Без да знаете за какво точно става дума, няма как да се погрижите правилно за нея.

Лицето е нашата визитна картичка и като такава, трябва винаги да изглежда перфектно.

За това се изискват всекидневна грижа и правилните продукти. Как обаче да разберем кои са те, ако не знаем какъв тип е нашата кожа? Често даваме пари за куп продукти, които просто не работят добре за нас.

Истината е, че правилната грижа за лицето ще ви помогне да запазите младостта и еластичността на кожата си в продължение на години, но нека започнем с отговора на въпроса.

НОРМАЛНА КОЖА

Тя е стегната, гладка, с естествен блясък, порите ѝ не са разширени и фините бръчки са практически невидими. Това е най-редкият тип кожа и всички жени мечтаят за нея, тъй като не изисква толкова грижи. Най-често млади момичета между 16-20 имат такъв тип кожа. Тя, разбира се, с времето може да се измени.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕКСФОЛИАЦИЯ ЗА КОЖАТА С ДОМАШНИ ПРОДУКТИ

МАЗНА КОЖА

Разпознава се отдалеч, тъй като има лъщене, не само в Т-зоната, разширени пори, черни точки, комедони и зачервявания. Въпреки това, значителното предимство на дамите с този тип кожа е, че тя остава млада за доста по-дълго време. Това се случва, защото себумът прави кожата еластична. 

Минусът обаче е, че мазните кожи имат нужда много по-често от ексфолианти, почистващи маски и специални продукти за намаляване на себума.

Дами с този тип кожа смятат, че тя няма нужда от хидратация или ги е страх да използват хидратиращи продукти - напротив, както всяка друга текстура, и тази има нужда от хидратация. Просто е важно формулите да са гелообразни, максимално леки и бързо абсорбиращи.

СУХА КОЖА

Това е най-чувствителният тип кожа. Когато е млада е много красива, даже е перфектна. Няма комедони, няма пори, задържа грима часове. С годините това се променя и заради сухотата ѝ, мимическите линии първи се видоизменят в бръчки. Става все по-опъната, стегната и суха.

Основната грижа за нея е хидратация, хидратация и пак хидратация. И то не само с кремове, а със серуми, маски, тоници... общо взето с всичко мазно и плътно, за което се сетите. Колкото повече влага ѝ давате, толкова повече тя ще ви се отблагодари в годините.

Другата важна стъпка е защитата. Тъй като при сухите кожи хидролипидният слой е доста по-тънък, нужни са продукти, които да го заздравят.

КОМБИНИРАНА КОЖА

Най-често срещаната кожа. Обикновено се характеризира с омазняване в Т-зоната и сухи бузи. Някои зони са сухи, други са мазни, а балансът е много труден, затова повечето брандове вече са разработили специални продукти специално за Т-зоната или за балансиране на омазняването.

ОЩE ОТ GRAZIA: КАКВО НИ ПОМАГА ДА ЗАДЪРЖИМ ТЕНА СИ?

Обикновено нужните продукти са няколко. Там, където е мазна кожата, почиствате с продукт за мазна кожа, а където е суха - с продукт за суха кожа. Маски се правят локално срещу лъщене на Т-зоната или нанасяйки хидратиращата отстрани. Хубаво е измивният продукт да бъде специален за комбинирана кожа. Така ще уеднакви себума, който излъчва кожата ви.

X