Хидратация през лятото, но отвътре навън

Това са храните, които ще ни поддържат не само сити, но и хидратирани в горещините.

В горещите дни хидратацията е проблем, на който трябва да обърнем особено внимание. Често след обилно хранене, в комбинация с жегата през деня, получаваме дискомфорт и чувство на умора.

Ледените смутита и сладоледът може да изглеждат като логичен избор, когато искате да се разхладите в летните дни, но всъщност те ще ви осигурят само краткотраен ефект на охлаждане. Това е така, защото консумацията на храна води до повишаване на температурата, а процесът на храносмилане винаги генерира топлина.

hjk

Храната участва в около 20-30% от нашия прием на течности, а има продукти, които съдържат повече вода от други. Идеален избор през горещините са плодовете и зеленчуците. Те са богати на течности, нужните витамини за тонизиране и хидратиране на организма през лятото.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВАШЕТО ПЕРФЕКТНО (РАЗБИРАЙТЕ: НЕПЕРФЕКТНО) ТЯЛО

nm

Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци допринасят значително за нашата хидратация, тъй като имат високо съдържание на вода. Могат да се консумират сурови, може да направите салата, да ги използвате за сандвич или смути. Всеки вид зелена салата се състои от поне 93% вода и е богат на витамин А, C и K.

vgbhj

Горски плодове

Ягодите, къпините, боровинките и малините са задължителни в летните жеги. Освен че са сезонни, според традиционната китайска медицина те генерират студена енергия в тялото. Съдържат над 92% вода и са идеални за следобедна закуска или сутрешна такава с кисело мляко. Отличен източник са на витамини С и К, както и на фибри, фолиева киселина, манган и калий.

gbhj

Кисело мляко

Киселото мляко има уникални хидратиращи свойства - съдържа около 85% вода. Освен това е чудесен източник на протеини, калций и витамин D. Съдържа и електролити като калий и магнезий, необходими за водния баланс. С други думи, трябва да се приемат редовно, когато е много горещо.

vbhnj

Краставици

Може би най-любимият зеленчук през лятото е краставицата. Тя не само е основна съставка на любимия таратор, но върви страхотно към различни видове салати. Краставиците са съставени от около 95% вода. Само една чаша нарязани краставици ще ви осигури приблизително толкова вода, колкото ако изпиете чаша вода от 250 мл. Динята и краставицата набавят на тялото и същото количество микроелементи. Благодарение на въглеводородите, които съдържат, тонизират и ни "събуждат" от летаргията и неразположението при големите горещини”.

fghj

Горещи храни и напитки

Консумирането на нещо горещо през топлия летен ден може да не ви се струва много добра идея, но всъщност е от полза за регулиране на телесната температура. Топлите храни и напитки повишават основната температура и това кара тялото да се охлади естествено, като започне да се поти повече, за да отдели излишната топлина чрез кожата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 9 ХРАНИТЕЛНИ КОМБИНАЦИИ, КОИТО НИ ПОДДЪРЖАТ ЗДРАВИ

bnm

Препоръчителни са дори "термогенните" храни и подправки като лют червен пипер, които също повишават телесната температура и забързват метаболизма.

Ако не обичате люти чушки, може да хапнете сладкия им вид. Със своите 92% вода са сред най-хидратиращите зеленчуци. Те също са богати на витамини С и А.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA