Ексфолиация на кожата с домашни продукти

Понякога важно е почистването, а не скъпите продукти, с които да го случим.

Eксфолирането е важна стъпка от рутинната грижа. То не само отстранява мъртвите клетки и прави кожата мека и гладка, но почиства порите от мазнините и мръсотията.

Факт е, че цялото упражнение зависи от нуждите на вашата кожа, но е хубаво да се прави 1-2 пъти в седмицата. И напук на всички трендове, не е задължително да се случва със скъп продукт. Има много съставки от кухнята, които можем да използваме за перфектен финален резултат.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАКВО НИ ПОМАГА ДА ЗАДЪРЖИМ ТЕНА СИ?

dfghj

Събудете кожата си с кафе

Кафето е фантастичен природен ексфолиант. Съдържа кафеена киселина, която има противовъзпалителен ефект и стимулира производството на колаген. За да си направите домашен пилинг, смесете 1 супена лъжица смляно кафе с 1 супена лъжица зехтин, кокосово или какаово масло.

Може да използвате и утайката от сутрешното си кафе, ако пиете такова. Масажирайте добре, докато не усетите гранулките да се разбиват между пръстите и кожата ви. Обикновено е нужно около 3-4 минути за цялото лице. Сместа може да използвате и за ексфолиация на тялото.

fghj

Овесени ядки за успокоение

Те са не само добър ексфолиант, но също така абсорбират и премахват повърхностните замърсявания като оставят кожата подхранена и хидратирана. Това се случва заради отличните им попивателни свойства. Идеални са за чувствителни и много сухи кожи, тъй като не са груби и не драскат. Смесете 1 супена лъжица овесени ядки с 1/4 чаена лъжица сол и 1 чаена лъжица вода или с любимото си масло.

Можете да разбиете всичко в блендер, а може да намажете лицето си така. Нанасяйки маската, масажирайте внимателно с кръгови движения и оставете около 5-10 минути да подейства.

dfghj

Мед и захар за подхранване

За тези два продукта думите са излишни. Медът има уникалното свойство да подхранва, омекотява и дори да регенерира. Нашите баби са лекували отворени рани с мед, заради съдържащите се в него мощни антиоксидантни и антимикробни съставки. Захарта от друга страна е страхотен ексфолиант и заради киселината в нея почиства в дълбочина.

Смесете двете съставки и малко лимон за избелване. Така ще имате чудесно подхранващо и ефективно средство за почистване на лицето. Рецептата е: 1 чаена лъжичка захар се смесва с 1/2 чаена лъжичка мед и малко прясно изцеден лимонов сок.

Ако добавяте лимон, задължително на другия ден нанесете SPF защита. Също така е важно да споменем, че захарта е доста едър продукт и за деликатните кожи няма да се отрази добре. Ще ни благодарите след това.

dfghj

Освежаваща сода

От малки я ползваме или за избелване на зъбите си, или за лицата си. Почиства идеално, някои дори твърдят, че решава проблема им с акнето. Смесете 1 чаена лъжичка сода за хляб с малко розова вода, докато се получи каша. Масажирайте съвсем леко без натиск. След това оставете за не повече от 5 минути и изплакнете. Ако искате да постигнете и лек избелващ ефект, вместо розова вода, използвайте 3% кислородна.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ОКАЗВА СЕ, ЧЕ МИЕМ ЛИЦЕТО СИ ПО СЪВСЕМ ГРЕШЕН НАЧИН

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA