5 модни биографии, които си заслужава да прочетете

Да се потопим в историите на някои от най-значимите имена в света на модата!

Димитрина Иванова 05 януари 2024

Фотография: Profimedia

Независимо дали се вълнувате от света на модата, или не, ще ви се иска да се докоснете до тези няколко издания. Винаги е по-вълнуващо, когато книгата е автобиографична (дори и зад страниците ѝ да се крие ghostwriter) и четеш историите от първо лице. Много по-лично и автентично звучат. Но пък има и достатъчно сполучливи и доста пълнокръвни биографии, поднесени изключително увлекателно (защото неведнъж сме се сблъсквали и с лошия пример в това отношение). Такива, в които си заслужава да се „изгубите" в уютните зимни дни или вечери.

„Раят тук и сега. Необикновеният живот на Карл Лагерфелд" от Уилям Мидълтън

Изд. Книгомания

Само преди месец на български се появи една от най-пълните биографии на Кайзера, както мнозина го наричаха. Писателят и журналист Уилям Мидълтън повдига завесата над непознатата страна от личния свят на един от най-гениалните модни дизайнери. Той ни повежда из живота на Карл Лагерфелд от детството му през първите години в Париж до триумфа му в модна къща Chanel, която оглавява в продължение на трийсет и пет години. До момента, в който светът се раздели с него на 19 февруари 2019 г. Той беше велик не само заради преобразяването на Chanel, дългогодишната работа върху еволюцията на модни компании като Chloe, Fendi и собствената си марка, но и със своето ярко присъствие и характерен стил, включително традиционните тъмни очила и бялата конска опашка. Но както е казвал самият той: „Не ме интересува потомството. Просто не ме интересува! Няма да имам никаква полза от него. Важен е днешният ден – раят е тук и сега!"

 

„Коко Шанел. Животът на една легенда" от Джъстин Пикарди

Изд. Ентусиаст

Със сигурност сте виждали доста и различни книги за Коко Шанел, която е създавала много легенди за себе си още приживе. Дори заявила веднъж пред приятеля си Пол Моран: „Тези, за които се създават легенди, са самите легенди." Джъстин Пикарди обаче е направила опит да надникне доста задълбочено в историята на тази изключителна жена, без да категоризира кое е истина и кое не. Тя проследява живота ѝ – от мрачните стаи в манастира, където е живяла малката Габриел, до знаковата Rue Cambon, където Коко преобразява завинаги представите за елегантност, съшити до съвършенство в неподражаемите ѝ дизайни. Шанел, която съблича от жените пищните поли и ги облича в малки черни рокли, подарява им най-знаменития аромат на 20-и век, който и днес може да се усети в модната къща на своята създателка. Целият свят познава стила и името ѝ, но само пред малцина тя разкрива личността си. И до днес мнозина търсят образа ѝ в огледалното стълбище на 31 Rue Cambon, където можела да се скрие и тайно да наблюдава представянето на собствените си колекции. Фина, елегантна, дръзка. Истинска легенда.

„Вивиан Уестуд" от Вивиан Уестуд и Иън Кели

Изд. Colibri

В тази книга Вивиан Уестуд, която ни напусна на 29 декември 2022 г., описва историята на бурния си живот в творчески тандем с Иън Кели, автор на редица други биографии. Определят я като „гранд дама на британската мода", „кралица на пънк модата" и може би онова, което толкова дълго я задържа на върха, беше нейната нестандартна, екстравагантна природа на вечна бунтарка. С неукротимата си фантазия тя показваше как изкуството на обличането може да променя облика и мисленето на човека и на света. Чувствителна към пулса на обществото, със същото усърдие и страст Уестуд се изявяваше и като политическа активистка, ангажирана със социални и благотворителни каузи. Неуморимо вярна на непокорния си характер, тя не спираше да провокира не само с творенията, но и с личния си живот. Някогашна спътница на Малкълм Макларън, откривателя на „Секс Пистълс", тя беше омъжена за бившия си ученик, родения в Австрия дизайнер Андреас Кронталер, с 25 години по-млад от нея. Пламенната откровеност на Вивиан Уестуд, изляла се на тези страници, извайва завладяващ портрет на една магнетична личност.

„Roberto Cavalli: Просто аз" от Роберто Кавали

Изд. Premium books

Автобиографията на италианския дизайнер ще ви изненада, гарантирам ви. „Просто аз" е искрен разказ за неговия жизнен път, изпълнен с невероятни събития и дълбоки преживявания. За първите професионални успехи, за жените, изиграли важна роля в съдбата му, за децата, приятелите и все пак за модата от първо лице разказва самият Кавали. Импулсивен и размишляващ, скромен и дързък, верен и страстен, груб и нежен, критичен и сговорчив. Дизайнерът, който признава, че с идването на успеха му, е изгубил много неща – част от свободата си, от своята естественост, но в едно винаги е бил сигурен – че иска роклите му да карат хората да се усмихват. Кавали, който казва: „Ако обичаш, обичай с цялото си сърце. Прощавай, ако можеш. Любов... Любов... Любов... Тази дума трябва да бъде твоята парола от рождението ти до заминаването във вечността!"

„A Visible Man" от Едуард Енинфул

Изд. Penguin Press

Мемоарите на първия чернокож главен редактор на британския Vogue все още не са преведени на български, но историята на Енинфул е не по-малко вдъхновяваща от тази на дизайнерите, чиято работа и наследство самият той като дългогодишен моден редактор е представял на страниците на списанията, за които работи. Провокиран от убийството на Джордж Флойд по време на пандемията, той решава да разкаже собствената си история и как едно момче, родено в Гана в съвсем обикновено семейство, намира своя истински дом в света на модата. Първият му досег с нея е като модел, но неговата креативност бързо е забелязана от основателя на списание i-D Тери Джоунс. Останалото е история, която този невероятен визионер споделя, за да покаже, че пътят може да е осеян с добри намерения, но и с много предразсъдъци. И понякога нито едното, нито другото има значение, за да станеш успешен.

 

X