CHANEL и одисеята на туида

Креативният директор на марката - Виржини Виар, представи новата колекция в Манчестър.

Ася Иванова
Ася Иванова 12 декември 2023

Фотография: CHANEL

"Туидът е в центъра на тази колекция. Мислех много за Габриел Шанел, но не исках да пресъздавам визията на Коко, когато носеше якетата на херцога на Уестминстър. Взех пример от Коко, която донесе цвят на нейните туиди. Добавих жизнен, поп дух към тях," споделя креативният директор на бранда Виржини Виар.

Новата колекция Métiers d’art 2023/2024 бе представена на Thomas Street, в северната част на Манчестър. "Манчестър е в основата на една музикална култура, която промени лицето на света. Днес това е място за срещи за всички, които се идентифицират с него. "За мен Манчестър е градът на музиката. Подтиква към съзидание," признава Виар.

Chanel 2023/24

Моделите са показани по здрач, за да се акцентира върху цвета. Основен в колекцията отново е любимият на Коко Шанел туид, но в нов прочит. Прочитът на Вирджини Виар. Всичко е въпрос на чувства. Костюми, чанти и перлени огърлици се подреждат около блестяща, поп палитра. Цветовете са повече от впечатляващи. Можем да видим цвят на сьомга, тиквено оранжево, ябълково зелено, горчица, небесно синьо, червено и ръждиво.

Chanel 2023/24

Използвайки изключителна простота и абсолютна прецизност, Виар се стреми с колекция Métiers d’art за 2023/24 г. да остане вярна на типичните за марката визии. В допълнение към всяка една от тях, можем да забележим модерни акценти като вериги в долната част на якетата, контрастиращи вътрешни тъкани, множество горни шевове, позволяващи голяма свобода на движение – това е празник на собственото шивашко изкуство на Габриел Шанел. Дори и горните части на полите са от същия плат като вътрешността на якетата и палтата, предлагайки непрекъснатост на линията на погледа.

Chanel 2023/24

Полъхът на любимата на Коко Великобритания може да се усети и види в мини полите, бермудите, ризи, рокли и палта в туид, трикотаж от Шетланд и кашмир. Кройките са вталени, а талията на полите е ниска. Плисета, пера, бродерии и копчета със скъпоценни камъни, изработени от резидентът на le19M, внася допълнителна привлекателност на тази колекция.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA