Как ще изглежда пътуването през новата година?

Опитахме се да отговорим на важните въпроси, защото, сещате се, нямаме търпение да видим "малко свят".

Димитър Андонов 15 януари 2022

Фотография: Pexels, Profimedia

Ако се изисква да направим топ 5 на секторите, повлияни най-ударно от развитието на пандемията, то туризмът със сигурност ще се бори за някое от първите места. Пролетта вече обикновено е период на мечти, лятото - на страхотни ваканции, есента - на носталгия по тях, а зимата на мислене за всичко това. Как изглеждат и звучат новите тенденции при пътуванията? Нека ви разкажем.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КЪДЕ ДА ПЪТУВАМЕ С НАЙ-ДОБРИТЕ СИ ПРИЯТЕЛИ?

Ще започнем с може би любимата ни тенденция - пътуването с мисъл. Термин, който си измислих буквално с написването му, но който може би описва най-добре този тип travel комуникация. Става дума за желанието да пътуваме до по-далечни и недостъпни дестинации, където да преживеем абсолютно всички аспекти на локалната култура, да говорим с местните хора и да подкрепяме техните бизнеси. Не звучи ли прекрасно?

Миналата година терминът "workcation" придоби сериозна популярност и се превърна в топ тенденция, защото близо 49% от участниците в мащабно проучване споделят, че са взели лаптопа и са пренесли home office-а на по-екзотично и приятно място в сравнение с хола. Тази година обаче желанията се насочват към "строгите почивки", по време на които няма да правим нищо друго, освен да пием коктейли и да се забавляваме. Превеждаме за онези, които не разбират: без мейли и обаждания на плажа!!!

Въпреки че спонтанното пътуване може да изглежда като особено плашещо решение, развитието на пандемията стимулира поемането на рискове и през 2022 г. се очаква почти 50% от хората да планират ваканциите си не по-рано от 2 седмици преди тяхното случване.

И понеже причината за това е именно влизането и излизането от различни страни, 69% от участниците в друго проучване споделят, че досега са използвали и с удоволствие ще продължат да използват приложения, които предсказват и показват до кои държави ще е безопасно да се пътува в конкретно избрания от нас период.

Изглежда, че хостелите също ще преживеят някакъв вид Ренесанс. Особено при по-младите пътуващи на възраст между 18 и 34 г., които са категорични, че най-важният фактор при избора на такъв тип настаняване е възможността да общуват с различни хора и да упражнят комуникационните си умения, вероятно хванали прах през последните две години.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: АЛТЕРНАТИВНИ ЛЮБОВНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ В ЛЮБИМИЯ ПАРИЖ

За една идея по-улегналите туристи пък на почит ще бъде природосъобразното пътуване. Това означава пребиваване на палатки, в къмпинг, възможно най-далеч от цивилизацията. Макар ние да имаме известни резерви към този тип почивка, може би 2022 г. е чудесен повод да го изпробваме.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

X