Glamping ваканцията (на звездите)

Glamping е пресечната точка, в която зашеметяващите пейзажи срещат съвременния лукс.

13 юни 2022

Текст: Елка Влаховска
Фотография: Profimedia, pexels.com

Пътуването с каравана или с автомобил и палатка е най-автентичният начин да се свържем с природата. Не е ли предизвикателство да слезем от магистралата, да се отдалечим от традиционните туристически места и да придобием нов опит? Излизайки от зоната си на комфорт, къмпингуващите преживяват промяна в перспективата, което подобрява начина им на свързване със света. Този трансформиращ стил на ваканция обогатява живота на човека и в крайна сметка доставя преживяване, което продължава много по-дълго от самото пътуване.

Наричат глемпинга "луксозен къмпинг". Но същевременно това е и много "зелен" подход към ваканцията, защото се фокусира върху опазването и устойчивостта, като набляга и на своеобразното образование и потапяне в кодовете на различен вид култура. Да бъдеш "зелен", не трябва да означава да се откажеш от лукса. Много места за глемпинг предлагат всичко, което е необходимо, за да не загърбим съвсем удобствата на цивилизацията. Най-важното е обаче да уважаваме природата и културата на местната общност, като възприемем устойчиви практики – използване на платнени торбички, намаляване на приборите за еднократна употреба от пластмаса, ядене на местно отглеждана храна, както и любопитно изследване на местната флора и фауна. Местата за къмпингуване на открито предлагат различни удобства, но целта на бляскавия къмпинг е да осигури истинско преживяване сред природата с удобствата на дома и тези места правят точно това.

57

Глемпингът, или „бляскавият къмпинг", е нещо като мода сред звездите, и то не само заради новото шоу на Дженифър Гарнър Camping по HBO. Хората, които познават удоволствията на къмпинга, са съгласни, че едно от най-големите му предимства е възможността да оставиш шума на града и тревогите зад себе си. А когато сте популярна личност, която постоянно е под прожекторите на общественото внимание, бягството сред природата е една от малкото възможности да се отпуснете от постоянния натиск на популярността и нейните ежедневни „капани". И така, кои звезди предпочитат караваната или палатката пред луксозния хотел? Кой е по-склонен да види света по шосе, отколкото през илюминатора на самолета? Кой би избрал къмпинг пред круиз?

57

Матю Макконъхи толкова много обича да къмпингува, че не е рядко явление да напуска периодично дома си в Малибу, за да си поживее спокойно в караваната си. Актьорът притежава три от най-луксозните модели Airstream и в продължение на две години дори е управлявал продуцентската си компания, живеейки в един от тях. Той посвещава и темата за глемпинга на сватбата си с Камила Алвеш. Празненството с много приятели се провежда в имението на Макконъхи в Тексас, като той предоставя на гостите си престой в луксозни палатки. А в интервю споделя, че мечтата му е да притежава и менажира парк с луксозни каравани сред природата, които да отдава под наем.

Актьорът Джеф Даниълс отдавна има страст към прекосяването на САЩ на мотор. Преди 10 години обаче той заменя това превозно средство с луксозна каравана. През 2011 г. Джеф решава да предприеме едно рисково начинание – да преброди страната с караваната си, като нощува на разрешените за това места или дори на паркингите за товарни камиони. В интервю заявява: „Не мисля, че можете да се наречете истински американец, докато не сте седнали зад волана на RV каравана. Обичам да виждам онези части от страната ни, които иначе не бих видял". Джеф Даниълс документира цялото си пътуване в YouTube.

Актьорската двойка Дженифър Конъли и Пол Бетани обичат да лагеруват, независимо дали в луксозна палатка, или при по-примитивни условия. Те намират невероятно удоволствие в това да се справят с предизвикателствата, които природата им поставя, а и възпитават по този начин двете си деца. Като непоправим романтик, Пол Бетани казва: „Аз, моята дама и децата бяхме покрити с кал в продължение на три дни, докато къмпингувахме. Няма комфорт, няма оправени легла или камериерка, която да свърши нещо вместо теб. Просто запалваш газовия котлон и си приготвяш храната. А ако си в гората, гледаш да сготвиш далече от палатката, за да не надуши мечката миризмата. Доста често си мръсен или мокър, но въпреки това виждаш неща, които никога не би видял от колата или от хотелската си стая".

Мат Лебланк, звездата от „Приятели", също има свой подход към бягството сред природата. Неотдавна си купува луксозна палатка, марка Coleman, спални чували и друго луксозно оборудване за къмпинг. Дали не си подготвя ритрийт в самота след срещата с „приятелите" и медийната промоция? За Джъстин Бийбър единственият начин да избяга от феновете си е да се скрие в пустинята. Въпреки че Бийбър избира по-примамлива версия на къмпинг, известна като „глемпинг", звездата все още обича да разпалва огън и да се наслаждава на спокойствието на открито. По време на миналогодишното си къмпингуване Бийбър пише в Twitter: „Наслаждавайки се на времето със семейството си буквално в средата на нищото, това е толкова красиво!".

57

Ева Лонгория пък спазва семейната традиция, с която е отглеждана. Всяко лято баща й водел нея, братята и сестрите й на къмпинг сред природата. И сега, дори да има достатъчно средства да отседне в най-луксозните хотели в света, тя предпочита да предложи и дори да настоява семейството да отиде на къмпинг вместо на петзвезден хотел или на круиз.

Доли Партън и съпругът й винаги са предпочитали удобството и забавлението на караваната пред хотелите. Кънтри певицата казва: „Практически прекарах целия си живот в автобус или в каравана по турнетата. Това е лично, забавно и освен това извличам за себе си куп полезни неща! А и ако трябваше да мъкна всичките си куфари с дрехи и обувки из хотелските стаи, това щеше да ме убие". Любимите места за ваканция с каравана на Доли Партън са Мъртъл Бийч, Южна Каролина, и Орландо, Флорида. Но къде ще се окажат това лято, не е ясно. Всичко решава съпругът й Карл, който кара караваната.

57

Докато снима в САЩ, Колин Фарел се отказва от хотелите заради класическия си модел каравана Airstream. „Когато нощите са ясни, звездите са красиви и можете да седите навън, да пиете бира и да слушате музика", обобщава актьорът.

Опра Уинфри, независимо от по-напредналата си възраст, не спира да изненадва дори и себе си. Тя не се поколебава и за минута, когато шоуто й трябва да лагерува в Националния парк Йосемити. Една нощ под звездите? Защо не? Как да практикуваме глемпинг? Може би просто е добре да отворим сетивата си за различния тип ваканция.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA