Алтернативни любовни преживявания в любимия Париж

Колко струва да заживееш в изкуството на Дали, да пиеш вино в автобус и да разбереш къде са работили куртизанките на Париж?

27 ноември 2021

Фотография: unsplash.com

Посетили Париж поне веднъж, знаем, че името му някак звучи толкова близко по смисъл на думата „любов", че пеперудите запърхват в стомаха ни дори когато първоначалното влюбване вече се е превърнало в силна и осъзната емоция. Париж може да звучи като абсолютното романтично клише, като ужаса на всеки турист, който трябва да прекара няколко часа в очакване на ред за качване на Айфеловата кула. Париж обаче е любовно клише само и единствено ако му позволиш да бъде.

Пътувахме дотам през октомври, месеца, в който всеки втори приятел от Facebook сякаш бродеше по улиците му, но това никак не ни попречи да се чувстваме сякаш градът „работи" само за нас. Моето парижко пътешествие беше 8-о поред, факт, който подхрани абсолютната ми фиксация по идеята това да е най-романтичният, но най-нетипично любовен Париж. И се случи – станахме част от картините на Салвадор Дали, ядохме 4-степенно меню в автобус и бяхме на тур по публичните домове в града.

57

ATELIER DES LUMIÈRES

Може би най-страхотното изживяване, може би най-уникалното, красиво и някак обогатяващо – това е Atelier des Lumières, мястото, където можете да станете част от изкуството на Салвадор Дали, Густав Климт, Ван Гог и други величествени артисти. Пространството, което днес привлича влюбените в изкуството, е бивша леярна, създадена през 1835-а от братята Плиер. Там те изработвали висококачествени части от чугун, с които отговаряли на нуждите на железопътните компании и флота. Историята на мястото преминава през различни етапи, докато Бруно Моние, президентът на Culturespace, не открива скрития потенциал на отдавна изоставеното индустриално пространство и го превръща в място, което кара изкуството да оживее.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: САНТОРИНИ, КЪДЕТО ВСИЧКО Е ПРЕКРАСНО

457

Там, по тавана, стените и пода се прожектират творбите на някои от най-големите артисти. Те оживяват пред вас. Почти се разливате от цялата тази красота, точно като часовниците на Дали, и някак първосигнално се пазите от притичващите около вас носорози, нарисувани от него. Може би най-перфектното място за среща, билетът за Atelier des Lumières е 15 евро и, повярвайте, всяко евро си струва, та дори е малко. Наблюдавайки 3D mapping-а, си задавате въпроса как ли би му се сторило на Салвадор Дали, ако можеше да види как хората стават част от изкуството му.

BUSTRONOME

Нискотарифните компании будят много чувства. Понякога ги ненавиждаме, понякога се радваме като деца на ниските цени. Исти - ната е, че те направиха достъпна идеята за уикенд в Париж. Ако и вие като нас пътувате за малко, ако искате да видите града, но да не се уморите, ако всяко пътешествие е свърза - но с опитване на нови вкусове – какво по-пре - красно от това да попаднете в най-странния ресторант – ресторант-автобус. Bustronome e бутиково изживяване, което е оценено толкова високо в TripAdvisor, че се нарежда сред най-добрите ресторанти в града от ценовия си клас. Автобусът е със стъклен покрив, под който се намират около 6-7 маси. Красиво, из - тънчено и вълнуващо е кратко описа - ние на изживяването.

Ние посетихме Bustronome за обяд, но ресторантът пътува и вечер, за да представи града, окъпан в светлини. Съботно-неделният брънч е на цена от 65 евро на човек, обяд, чиято продължителност е 1 час и 45 минути, за 85 евро пък се наслаждавате на 4-степенно меню плюс вина и кафе, а 6-степенното меню за вечеря продължава почти 3 часа и е на цена от 130 евро на човек, включващо шампанско и вина. Гурме на колела, Bustronome ви разхожда из найкрасивите и емблематични парижки забележителности. Определено една от най-романтичните опции за двама в Париж, която под никакъв критерий не наподобява на нещо, което може да ви се случи в София.

57

SCANDALOUS PARIS

Париж е Градът на любовта не само заради романтичните си улички. В него тя винаги е имала много измерения и ако сте двойка, която не страда от липса на чувство за самоирония и хумор, ви препоръчваме да се впуснете в най-секси тура, който може да ви се случи. SCANDALOUS PARIS – BROTHELS, BOUDOIRS AND COURTESANS се предлага от Locarlets и от никой друг, което го прави и толкова уникален. Цената му е 69 евро и продължава цели 3 часа.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕГИПЕТ НА ВЪПРОСИТЕ

Обиколката ви връща назад във времето, когато публичните домове процъфтяват, луксозните имения на покварата стават все по-посещавани, а куртизанките заемат свое специално място в градската йерархия. През Бел епок до началото на 20-те, турът разхожда влюбените между Palais Royal и Pigalle, разказвайки истории за парижани и парижанки, които няма да чуете никъде другаде. Турът завършва с коктейл в пищно имение, което някога е било сборен пункт за силните на деня. И ако това не е перфектната прелюдия към страстна и забавна романтична вечер с партньора ви, то кое друго е?

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA