Храненето при жената в зависимост от възрастта

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 16 април 2019

Балансираното хранене осигурява не само добро самочувствие, но и пряко засяга здравето, външния ни вид и работоспособността ни. Дневният режим на жените трябва да се различава от храненето при мъжете поради физиологичните характеристики на нежния пол.

Метаболитни особености

Метаболизмът при жените е свързан с характеристиките на женското тяло. Средно той е с 30% по-бавен от този на мъжете. Скоростта на метаболизма зависи от количеството мускулна маса, хормоналните нива и нивото на физическа активност. Статистиката показва, че много жени се хранят неправилно, в диетата им присъстват твърде много мазнини и захар и малко растителни и млечни храни.

Възрастови групи и хранене

Необходим е хранителен режим, който отчита възрастовата група. Ако вземем предвид жените на възраст от 20 до 60 години, можем да формираме общо 6 възрастови групи.

Хранене при 20-годишните

При младите жени в тази възраст метаболизмът е достатъчно бърз, но това не означава, че трябва безразборно да се консумира нездравословна храна и да се забрави за здравословното хранене. Препоръчително е режимът да включва:

  • немазни риба и месо;
  • зеленчуци и плодове;
  • житни растения.

20-годишните е по-добре да избягват торти, фаст фууд и подсладени газирани напитки. До 30-годишна възраст организмът може да се изтощи от сладки и вредни храни.

След 30

30-годишните жени трябва да мислят за укрепване на костите - след тази възраст рискът от остеопороза се увеличава. Основните проблеми на тази възраст са повишаване нивото на мастните натрупвания и намаляване на костната плътност. За укрепване на костите е по-добре да включите в хранителния си режим нискомаслени млечни продукти и сирена. По-добре е да се откажете от мазните сирена.

Храненето винаги трябва да включва:

  • плодове и зеленчуци;
  • пълнозърнести продукти.

Храните след 40

След 40 години от диетата се препоръчва напълно да се елиминират храни с висок гликемичен индекс (например торти). Мазни храни също не се препоръчват. При жените на тази възраст метаболизмът започва да се забавя - настъпва първият хормонален спад. Щитовидната жлеза престава да произвежда хормони в същото количество. Препоръчително е да се намали общата калорийност на дневното меню.

В диетата трябва да се включат:

  • млечни продукти, месо и риба за укрепване на костите;
  • зеленчуци и плодове;
  • масла, които съдържат мощни природни антиоксиданти.

От какво се нуждае жената след 50?

Тази възраст е възрастта на менопаузата, когато нивата на естроген намаляват. През този период метаболизмът става още по-бавен и костната маса става по-лека. Подвижността на ставите е намалена, така че съществува риск от фрактури и наранявания.

Менюто в този период трябва да включва:

  • пълнозърнести храни;
  • плодове;
  • продукти, съдържащи основни Омега мастни киселини и антиоксиданти;
  • млечни храни.

Есенциалните Омега мастни киселини и антиоксиданти ще помогнат в борбата със стареенето. Те забавят окислителните процеси.

От 60 нагоре

При 60-годишните жени рискът от остеопороза не намалява, а вероятността от натрупване на наднормено тегло става по-висока. Добавя се и рискът от сърдечно-съдови заболявания. В тази възраст жените трябва да се борят не само с калориите, които могат да причинят наднормено тегло, но и с холестерола.

За да се подобри състоянието на кръвоносните съдове, се препоръчва отказът от голямо количество животински мазнини - по-добре е те да се заменят със зеленчуци. Менюто трябва да включва зеленчуци, плодове, горски плодове, немазно месо и риба.

Не бива да се забравя, че правилно балансираното хранене е добре да се комбинира с физическа активност и упражнения, които с възрастта стават по-щадящи. Така, в допълнение към отличното самочувствие, жената ще запази красотата и здравето си в продължение на много години.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA