Флотинг – новата дума за спа

Усещането за безтегловност е иновативна форма на релакс

Съвременният ритъм ни задължава да бъдем винаги във форма, най-малкото за да успеем да се справим с всичките си задачи. Дори и през почивните дни често не си позволяваме да се отпуснем – нещо интересно постоянно се случва около нас и всяко отпускане би ни коствало изоставане от ритъма.

Но подобни ударни темпове могат да създадат проблеми със здравето и емоционално прегаряне. Как да си позволите да се отпуснете? Има нов ефективен начин за това. Нарича се флотинг, буквално такова е произношението на английската дума floating. По време на тази процедура сте потопени във вода с английска сол (магнезий). Това позволява на тялото ви да плува свободно във водата, сякаш е в безтегловност. Температурата на водата и на въздуха в помещението е близо до  телесната (около 34-35 градуса по Целзий). Това заедно със звуковата и светлинната изолация позволява да се потопите в състояние, което наистина се доближава много до това на безтегловността. Сравняват го със състоянието в майчината утроба или в космоса. Флотацията става популярна през 21 век, като самият метод е роден през 50-те години на миналия век от невропсихолога Джон Лили, който се интересувал от това как може да промени състоянието на човешкия мозък, ако се изолира максимално от външни стимули.

Флотинг като форма на релаксиране

Ендорфини, възстановяване и други приятни дреболии

Освен от възстановяване на силата и усещане за безтегловност, какво може още да получите от флотацията? По време на тази процедура тялото ви произвжеда голямо количество ендорфини, което помага за намаляването на стреса и за балансирането на емоциите. Ето защо флотационната терапия често се използва за презареждане на съзнанието, както и в борбата срещу преумора, безсъние, емоционално прегаряне и депресивни състояния. „Носенето над водата" нормализира сърдечния ритъм, намалява напрежението на мускулите и ставите, облекчава болките от артрит, артроза и други заболявания на опорно-двигателния апарат, помага за възстановяване след травми. Освен за здравето, процедурата помага и за красотата: по време на сесията се подхранват клетките на кожата, което подобрява тена.

За кого е полезен флотингът?

За всички, които работят в офис и чиято работа е свързана с повишена физическа активност, за хора под стрес. Но има и известни противопоказания – за хора със заболявания на ушите, със сърдечни проблеми и с епилепсия. Процедурата е изключително полезна за бременни, тъй като намалява напрежението в долната част на гърба, намалява спазми и отоци, различни болезнени усещания, както и чувството за тревожност. Флотингът е чудесен начин да заобичате собственото си тяло и да възстановите вътрешния си баланс.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA