Моринга – новият помощник на тялото

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 02 септември 2019

Японският зелен чай матча, куркумата, различните суперхрани - растителните екстракти отдавна са твърдо установени в състава на различни шампоани, кремове и серуми. Екстрактът от моринга е друг компонент, чиито свойства си струва да изучим и да започнем да използваме.

Mорингата (Moringa oleifera) е известна като „дървото-чудо” и „дървото, което никога не умира”. Расте и в най-бедните и песъчливи почви, израства отново, ако бъде отсечена и продължава да дава плодове дори по време на суша. Местното население използва дървесината ù за строителен материал, листата – като фураж за добитъка, маслото от семената – като основа за козметични смеси. Богатият хранителен профил на плода ù пък я превръща не просто в ядливо растение, а в истинска суперхрана. 

Кожа

Морингата е богата на витамин А (ретинол), което означава, че определено ще помогне по пътя към перфектната кожа. Морингата спомага за изглаждането текстурата на кожата, минимизира възпалението и се бори със замърсяването - неизбежна последица от живота в големия град. Екстрактът от моринга кара кожата да се обновява - следователно, прави тена по-равномерен и свеж.

Друг важен витамин, открит в морингата, е витамин Е - мощен антиоксидант и овлажнител. Справя се със сухата кожа и лющенето, както и с агресивните влияния на околната среда.

Моринга
Продукти за кожата с моринга

Коса

Ако имате суха, увредена коса, вероятно сте успели да научите имената на всички хранителни масла: от макадамия до кокос и арган. Опитайте продуктите с масло от моринга - със сухите и остри краища на косата това масло се справя също толкова добре. Съдържа голям брой минерали (включително цинк) и антиоксиданти, които стимулират производството на кератин в косата, възстановяват я по цялата дължина, укрепват и предотвратяват увреждането.

Моринга
Продукти за коса с моринга

Тяло

По съдържанието на желязо морингата спокойно може да се конкурира със спанака - затова феновете на здравословния начин на живот я обичат толкова много. Добавете кадифена зелена моринга на прах към смути или дори към лате - почти не се усеща, но дарява на тялото мощен витаминен заряд. Листата от моринга могат да се използват като гарнитура или основа за салата.

Морингата укрепва имунната система, а също така действа като адаптоген, предпазвайки организма от последствията на стреса.

Моринга
Моринга на прах Fera

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA