5 симптома, сочещи хормонален дисбаланс

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 19 септември 2019

В нашето тяло има много хормони, които играят важна роля за нас - те регулират метаболизма в организма и влияят на физиологичните функции. Съответно, всички хормони трябва да са в баланс, но ако нивото им започне да се променя, тогава възниква неизправност и това води до сериозни последици. Как да разберем, че имаме спешна нужда да посетим ендокринолог? Ще говорим за основните признаци на хормонален дисбаланс, които се проявяват по-чести от обикновено.

Нарушена памет. Не можете да си спомните - изключихте ли ютията или не, къде сте сложили чантата, която беше пред очите ви преди 5 минути, задавате на колегата един и същ въпрос по няколко пъти? Това са признаци на нисък естроген и кортизол. Според изследвания, спадът в нивото на тези хормони причинява забравяне, липса на концентрация и намаляване на умствената яснота.

Наддаване на тегло. Неправилното хранене може не само да бъде пряк фактор за наддаване на тегло, но и да послужи като катализатор за хормонални нарушения. Тоест, можете да напълнявате, дори по време на строга диета. Високото ниво на естроген, инсулин и кортизол може да доведе до появата на мазнини - внезапните скокове на тегло показват, че не всичко е наред в организма и трябва да се консултирате с ендокринолог.

Косопад. Тестостеронът, инсулинът и хормоните на щитовидната жлеза могат да повлияят на това. За разлика от мъжете, при жените прекомерните количества тестостерон могат да причинят интензивен косопад. При определени условия, хормонът на тестостероновото производно DHT унищожава космените фоликули, което води до такива неприятни последици.

Често главоболие. Ако стресът и умората се изключат като причини, ендокринолозите твърдят, че причината за главоболието може да е ниското ниво на женския хормон естроген. Той контролира метаболитните процеси в гръбначния мозък и мозъка, а недостигът или излишъкът на естроген могат да причинят лошо настроение и мигрена.

Умора. Песимизмът, депресията, усещането за умора сутрин или неконтролираните пристъпи на агресия са признаци на хормонален дисбаланс. Той може да бъде причинен от повишено съдържание на хормони на щитовидната жлеза. Ако се чувствате изтощени по време на ваканция и от настроението ви дори в най-слънчевия летен ден има много какво да се желае, трябва да се консултирате с лекар.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA