Как да влезем във форма след празниците?

Нека бъдем честни – повечето от нас очакват с нетърпение зимната ваканция, защото освен милите моменти със семейството, коледните и новогодишни празници ни дават рядката възможност с чиста съвест да се радваме на вкусни ястия, които обаче неминуемо се отразяват на фигурата. Като прибавим към кулинарните изкушения и няколко чаши алкохол, не е учудващо, че на 1-ви януари копчето на любимите дънки се оказва непреодолимо предизвикателство. Каква е най-добрата стратегия, когато установим, че сме качили излишни килограми след празниците?

Вода

Златното правило за системна хидратация сега важи с пълна сила. Причината е, че консумацията на алкохол и много солени храни води до натрупване на токсини и задържане на вода, а най-добрия начин за противодействие на тези процеси е редовен прием на осем чаши вода на ден. В този ред на мисли билковите чайове, също са изключително добра идея, но ако решите да заложите на зелен, ограничете се с една чаша на ден.

Диета

Хранителен режим

Не бързайте с него – след като в продължение на няколко дни се подложили организма на прекомерен прием на калории, сега не е добра идея да отивате в другата крайност. Ориентрирайте се към здравословно меню, и ако е необходимо разпределете го на няколко хранения с по-малки порции. Заложете предимно на плодове и зеленчуци, но недейте да забравяте, че плодовете трябва да се третират като отделно хранене и да не се смесват с други видове ястия.

Упражнения

Тук също е важно да не се втурвате към невъзможни за изпълнение тежки фитнес програми, а да се доверите на малки стъпки, които постепенно ще увеличат нивото на интензитет и ще доведат до желания резултат. Изберете комбинация от кардио и силови упражнения и най-добре направете място в графика за тренировката сутрин. По този начин ще приключите тази задача рано, ще останете мотивирани за следващия ден и ще успеете да си създадете навик за ежедневна физическа активност.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA