Активирани храни: или защо да накисваме ядките?

Когато храната „оживява", броят на полезните микроелементи в нея се увеличава, а организмът я усвоява по-лесно.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 24 януари 2020

Днес повечето съвременни хора знаят, че ядките, семената, зърнените култури и бобовите растения са незаменим източник на растителни протеини и здравословни мазнини. Препоръчително да бъдат включени в ежедневното меню не само на вегани и вегетарианци, но и на привърженици на всякакъв вид хранене. Най-важното: не забравяйте, че тези продукти са богати на фитинова киселина.

Какви са особеностите на фитиновата киселина

Тази киселина по своята същност е защитен механизъм на растенията. Откриваме я в люспите и черупките, които се разрушават по време на покълването и може да възпрепятства процеса на храносмилането и да затрудни усвояването на микроелеметни като магнезий, калций и други. Хората, предразположени към остеопороза, трябва да бъдат особено внимателни в това отношение. В природата фитиновата киселина се разрушава при попадането на семето в топла и влажна среда, т.е. преди употреба се препоръчва да се накиснат – или да се активират.

Източници на фитинова киселина

Особено много фитинова киселина (в едно или в друго количество) се съдържа в пшеницата, кафявия ориз в ядките и в семената. Нормата за употреба на фитатаи е от 100 до 400 мг на ден. Бразилският орех е лидер по количество на съдържание на фитинова киселина (1719 мг на 100 г сухо тегло), бадемите (1400 мг), орехите (982 мг), лешниците (1000 мг). Между другото, какаото на прах и овесените ядки също имат високо ниво на фитинова киселина.

Химическа реакция при активиране

Освен разрушаване на фитиновата киселина, в процеса на активиране продуктът започва да „оживява", променя състава си, броят на полезните микроелементи в него се увеличава, организмът ги усвоява по-лесно. Освен това много хора споделят, че активираните ядки са по-вкусни от сухите. Експериментирайте и ще забележите как реагира стомахът ви на активираните в сравнение с обикновените.

Активни храни

Правила за активиране

За активиране са подходящи само суровите храни. Най-добре е дори да взимате ядки с черупки и сами да ги белите. Активирането е прост процес, за който ви е необходима само чиста филтрирана вода. За да активирате кашу например (и редица други ядки), са ви необходими три часа, а за някои други (бразилски орех, орех и бадем) ви е необходима поне една нощ.

Направете следното: накиснете ядките, изчакайте половин час и изсипете първата вода – това се налага, за да махнете мръсотията по тях, докато са били транспортитрани. След това напълнете нова вода и оставете в нея ядките до края на необходимия период. Заслужава си да правите същото и с бобовите и зърнените храни. Но е важно да запомните, че всичко това се отнася за храни, които не са преминали никаква термична обработка.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA