Джинджифилът - малкото чудо

Джинджифилът е сред най-здравословните подправки на планетата. Той е зареден с хранителни вещества и биоактивни съединения, които имат мощни ползи за вашето тяло и мозък.

31 март 2020

Ето 5 ползи от джинджифила за здравето, които са подкрепени от научни изследвания: 

1. Съдържа джинджерол - вещество с мощни лекарствени свойства. Има силни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Растението има много дълга история на употреба в различни форми на традиционната и алтернативна медицина. Използва се за подпомагане на храносмилането, намаляване на гаденето и борба с грипа и обикновената настинка. Може да се използва пресен, сушен, на прах или като масло или сок и понякога се добавя към преработени храни и козметика, а ефектът е чудотворен. 

 

2Джинджифилът може да лекува различни форми на гадене, включително и сутрешното. Например, той има дълга история на употреба като лек за морска болест и има някои доказателства, че той може да бъде толкова ефективен, колкото лекарствата по лекарско предписание. 

Джинджифилът може също да облекчи гадене и повръщане след операция, както и при пациенти с рак, подложени на химиотерапия.

Смята се, че може да е най-ефективното успокоение, когато става въпрос за гадене, свързано с бременност. Според преглед на 12 проучвания, включващи общо 1278 бременни жени, 1,1-1,5 грама джинджифил може значително да намали симптомите на гадене. 

*Въпреки че джинджифилът се счита за безопасен, консултирайте се с вашия лекар, преди да приемате големи количества, ако сте бременна. 

pak jinjifil

 

3. Намалява мускулната болка. Доказано е, че той е ефективен срещу мускулна треска, предизвикана от упражнения. В проучване консумацията на 2 грама джинджифил на ден в продължение на 11 дни значително намалява мускулната болка при хора, изпълняващи упражнения за лакти. Билката няма незабавно въздействие, но може да бъде ефективна за намаляване на ежедневната прогресия на мускулната болка. Смята се, че тези ефекти са медиирани от противовъзпалителните свойства.

 

4. Може да намали кръвните захари и да подобри рисковите фактори на сърдечните заболявания. 

Тази област на изследване е сравнително нова, но джинджифилът може да има мощни антидиабетни свойства. В скорошно проучване от 2015 г. на 41 участници с диабет тип 2, 2 грама джинджифил на прах на ден понижават кръвната захар на гладно с 12%.

Освен това драстично подобрява HbA1c (маркер за дългосрочните нива на кръвната захар), което довело до 10% намаление за период от 12 седмици.

Имало е 28% намаление на съотношението ApoB / ApoA-I и 23% намаление на маркерите за окислени липопротеини. И двете са основните рискови фактори за сърдечни заболявания.

jinjifil3

 

5. Джинджифил на прах може значително да намали менструалната болка. 

В едно проучване 150 жени са били инструктирани да приемат 1 грам джинджифил на прах за първите 3 дни от менструалния период. Джинджифилът успял да намали болката толкова ефективно, колкото лекарствата мефенаминова киселина и ибупрофен.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA