За целулита накратко

Кои са най-важните стъпки в борбата с целулита?

Люба Вангелова
Люба Вангелова 13 април 2020

Защо имаме целулит? С две думи – заради намаленото производство на колаген и изтъняването на влакната му. Когато колагеновите влакна в епидермиса губят своята плътност и еластичност, мастните клетки под него започват да изтласкват на повърхността мастните натрупвания, като се образуват познатите „бучки" целулит.

В нормални условия всички мастни клетки под кожата се разположени равномерно и са добре „прикрепени" към съединителната тъкан (това са колагеновите влакна). Но при целулита тези мастни клетки под кожата се отделят от отслабената съединителна тъкан (колагена), слепват се и образуват малки оформени бучки, които приличат на извара. Тъй като тази свободно плаваща мастна тъкан нараства по размер, тя се отблъсква от кожата и става все по-видима.

Характерното за целулита е, че не пропуска и слабите жени.

Колкото по-малко колаген и повече мастни натрупвания има под кожата, толкова по-силно видим е целулитът. Характерното за целулита е, че не пропуска и слабите жени. Въпреки стройната им фигура, те също може да имат намалено производство на колаген, а процентът на мазнините да е висок.

Какво намалява производството на колаген?

Захар, бързи въглехидрати и крайни продукти на гликация – те са главните врагове на колагена. Сладкиши, тестени храни, пържено месо, пържени картофи и много други подобни храни, които обичаме – налага се да ревизирате консумацията им.

Тютюнопушене, слънчеви лъчи, алкохол, недопсиване, недостиг на питейна вода, ниска физическа активност – това са друготе врагове на колагена и красивата кожа.

Възрастта – след 25-годишна възраст производството на колаген започва да намалява с много по-бързи темпове.

 

Как да преборите целулита

 

Какво да направите?

Не можем да спрем времето, но можем да преразгледаме навиците си и да изключим други рискови фактори. Елиминирайте или намалете захарта и бързите въглехидрати. Заспивайте преди полунощ. Пийте достатъчно вода. Увеличете физическата активност.

Две седмици – толкова е нужно да забележите първите резултати, ако направите тези промени.

Сега разбирате ли защо безкрайните масажи не решават проблема с целулита, ако не подходите към борбата с него комплексно. 80% от успеха в тази борба зависи от ежедневните навици и само 20% от „магическите" процедури.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Снимка: ursula__kim

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA