Защо краката ви не са красиви?

Някои ежедневни навици силно влияят на красотата на краката

Люба Вангелова
Люба Вангелова 24 април 2020

Добра генетика, работа във фитнеса, правилен начин на живот – това не са единствените условия за красиви и здрави крака. Има някои навици, които са бонус за секси крака, а други – които саботират усилията ви.

Дори и да не ни се вярва, пролетта е тук, а лятото се очертава горещо. Така че късите панталони и поли съвсем не са мираж. Оказва се, че някои ежедневни навици силно влияят на красотата на краката. Предлагаме ви няколко прости съвета, за да им помогнете да останат красиви и здрави.

 

НАВИК 1: РЯДКО СМЕНЯТЕ БРЪСНАРСКОТО НОЖЧЕ

Колкото по-малко са ножчетата на бръснача, толкова по-често трябва да ги сменяте. Избирайте такива с най-малко 4 ножчета и ги сменяйте след всеки 5-7 ползвания. Ако не го правите, последстията няма да закъснеят. Задържайки тъпото острие на едно и също място няколко поредни пъти, причинявате наранявания на чувствителната кожа, които провокират раздразнения. Те не само изглеждат неестетично, но оставят микропорязвания, през които може да проникне инфекция. Освен това с течение на времето върху остриетата остават бактерии, мъртви частици от кожата и гел за бръснене. Второ, тъпото ножче увеличава риска от враснали косми.

 

НАВИК 2: НЕ ЛЕКУВАТЕ МАЛКИТЕ РАНИ

Ако не се погрижите за раничката по кожата на краката си с антисептик, тя оставя белег. Това е само един от вариантите. Всяко увреждане на кожата е място, през което проникват бактерии. Ето защо не трябва да пренебрегвате ухапвания от насекоми, драскотини, малки порязвания, ожулвания, мазоли и други подобни. Ако се нараните по време на бръснене, важното е веднага да промиете мястото, но и острието на ножчето. Може да го потопите в антибактериален разтвор (или алкохол) за няколко секунди. След бръснене е необходимо да почистите и подсушите мястото. Не съхранявайте бръснача на открито – влажната среда е идеална за размножаване на бактериите. Дерматолозите съветват вече съществуващите белези да мажете редовно с мазен вазелин с витамин Е – той съдържа антиоксиданти, които лекуват увредените тъкани.

 

Навици за красиви крака

 

НАВИК 3: НЕ ХИДРАТИРАТЕ КОЖАТА НА КРАКАТА

Бръсненето и горещата вода са основните причини за сухата кожа на краката. За да ги сведете до минимум, трябва да полагате редовни грижи. Ексфолирайте кожата два пъти седмично и нанасяйте подхранващ и овлажняващ лосион след всеки душ. Хидратиращите продукти за тяло е най-добре да се нанасят веднага след душа, докато порите на кожата са още отворени. Освен това хидратацията е важна част от процеса на бръснене. Преди да пристъпите към самия процес, не забравяйте да нанесете овлажняващ гел или пяна, за да омекотите космите. Така премахването им ще бъде много по-лесно и безболезнено. Не се опитвайте да замените специалните продукти с обикновен шампоан или сапун – те няма да осигурят необходимия ефект. След бръснене успокойте кожата с омекотяващ и хидратиращ продукт, което ще намали до минимум риска от враснали коси.

 

НАВИК 4: ВОДИТЕ ЗАСЕДНАЛ НАЧИН НА ЖИВОТ

При заседнал начин на живот кръвообращението се забавя и кръвта застоява във вените. В резултат на това краката се уморяват бързо и губят своята привлекателност. В това положение налягането върху бедрените артерии и вени се увеличава и стените им стават крехки. Жизненоважно за здравето и красотата на краката ви е да се отървете от този навик. Настройте си аларма на телефона, която да ви напомня на всеки час да правите стречинг, да се разходите и да изпиете чаша хладка вода.

 

НАВИК 5: ОБЛИЧАТЕ ТЕСНИ ДРЕХИ

Такива дрехи компресират ставите, кръвоносните съдове и нервните окончания.  Това не само забавя кръвообращението в организма, но и функционирането на лимфната система. Едно от възможните последствия е задържането на течности при образуване на подкожни мазнини и целулит. В допълнение найлоновите чорапогащи и тесните дънки могат да причинят враснали косми по краката и в областта на бикините. Няма нужда да се отказвате напълно от тесните панталони и дънки, но за да не ви причиняват неприятности, ограничете носенето им не повече от два пъти седмично и не ги комбинирайте с обувки на висок ток.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA