Защо фастингът е важен по време на карантина

Intermittent Fasting е експресна диета за някои, но за други е метод на лечение и списъкът на почитателите му е дълъг.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 30 април 2020

Фастингът е популяризиран от британския лекар и журналист д-р Майкъл Мозли, който всъщност декларира, че отслабването е много лесно и за него е нужно просто два дни в седмицата да се храните с по-малко количество храна и да приемате по-малко калории – до 500. Преди години самият д-р Мозли бил диагностициран с диабет тип 2 и вместо да премине на инсулин, той решил да ограничи симптомите на болестта  чрез система на гладуване. Ежедневно започнал да гладува по 16 часа, като за кратко време спрял развитието на болестта , свалил 10 килограма и се отървал от висцералните (най-упоритите) мазнини в тялото.

През 2016-та молекулярният биолог Йошинори Осуми получава Нобелова награда в категорията „Физиология и медицина" за откритието на механизма на автофагията. Японецът доказал, че по време на гладуване, което продължава повече от 12 часа, клетките се самопочистват, подмладяват и подновяват. Ефектът от това генерално почистване на организма е не само лишаване от излишното тегло, но и нормализиране на съня и на хормоналните нива, както и подобряване на настроението.

 

Какъв период да изберете?

Няколко са вариантите на интервално гладуване, между които да избирате в зависимост от типичната за вас активност: 16:8 или 20:4, може и познатото OMAD (one meal a day – едно хранене дневно). Според специалистите 16-часовото въздържане от храна дава най-добри резултати в най-кратки срокове. За 8-те часа, в които можете да се храните, е добре да го правите три пъти, а общото съдържание на калории не трябва да надвишава обичайната ви дневна калорийност (около 1300-1400 за жените) и най-добре  е храната ви да е нисковъглехидратна.

Много бързо ще настъпи моментът, в който сутрин няма да ви се яде дори след 16-часово гладуване. Започвайте деня с чай или капучино с бадемово мляко. Ако все пак сте гладни, особено след сутрешната тренировка, хапнете малко кисело мляко и дори бисквити. Най-същественият прием на храна трябва да бъде обядът. Добре е той да съдържа много пресни зеленчуци, риба, пиле на грил, но ако наистина ви се иска, можете да хапнете пица или хамбургер. Стандартната вечеря за повечето следващи здравословния начин на живот е например киноа с пресни зеленчуци и пилешко или пък суши. Най-добрият график за фастинг включва вечеря в 17:00 ч.

 

Тренировките

Задължителната точка от фастинга са физическите натоварвания, които е най-добре да бъдат изцяло съобразени с индивидуалните ви предпочитания. Колкото и правилно да се храните, без натоварване мускулите ви няма да бъдат стегнати. Веднага след като първите килограми започват да ви напускат, увеличете натоварването. За увеличаване на крайния ефект е нужно да се следва програма, която да гарантира, че калориите в редовните дни с хранене ще обезпечат тялото ви така, че да не стигне до калорийна криза. Което е много важно за спортуването.

 

Парти тайм

Друг плюс на периодичното гладуване е възможността за гъвкавост в ограниченията, което е проблем за много диети. Всъщност фастинг е и нощният сън, а ако не искате да се лишавате от любимите си парти моменти до след полунощ с висококалорийни коктейли и различни видове алкохол, просто провеждайте интервално гладуване само три дни в седмицата или сменете режима временно. Ако сте си легнали в ранни зори, най-вероятно ще се наложи освен закуската, да пропуснете и обяда, но тренировката не пропускайте. Така със сигурност ще се насладите на  най-вкусната вечеря. На следващия ден се върнете към стандартната схема. С времето ще се уверите, че фастингът се е настанил с лекота в живота ви. Дайте си поне два месеца, за да смените размера на дънките си.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA