Д-р Райна Стоянова: "Хидратирайте се за отличен имунитет!"

Добрата хидратация е ключова за оптималното здраве и топ формата ни по време на карантината

Да изкарваме толкова дълго време у дома, да се храним предимно с домашна храна, да разполагаме с времето си, за да изградим режим на спортуване и хранене – това е истински подарък от съдбата на фона на трудните дни на пандемия. Потърсихме специалист, за да узнаем как елементарните навици на живот у дома могат да ни помогнат в поддържането на отлично здраве и форма. За целта се обърнахме към д-р Райна Стоянова - докторант по Хранене и диететика към Медицинския университет в София и член на Българското дружество по Хранене и диететика, Международната асоциация по затлъстяване (TOS), Международната асоциация по спортно хранене (ISSN) и Българската фитнес асоциация (BFS).

 

Д-р Стоянова, всички се притесняваме за здравето си по време на епидемия, но все пак, стоейки у дома, се грижим и за добрата си форма. А тя зависи и от здравето ни. Кое е най-важното, за да запазим и двете в добро състояние?

Във времена на карантина е особено трудно да запазим теглото и оптималното си здраве. За да не наддаваме килограми, тряба да противодействаме срещу обездвижването. Важно е да организираме деня си така, че да не забравяме за правилната хидратация. Редовното пиене на вода сякаш остава на заден план в тези времена, а именно хидратацията е в основата на добрата форма.

 

Д-р Райна Стоянова

 

Д-р Райна Стоянова 

Как точно водата се включва като основен помощник за добра форма и здраве?

От хилядолетия водата е символ на живот, дълголетие и сила, както и средство за пречистване на токсините от организма. Тя е универсален елемент за поддържането на баланса в тялото ни и живителен източник на енергия, здраве и красота. Обичайно имаме навика да държим бутилка вода до бюрото си в работа, но изглежда забравяме тази жизненоважна практика, докато сме принудени да останем задълго по домовете си.

Първата препоръка, когато сте затворени вкъщи е да НЕ наблягате на други напитки. Съвсем лесно и просто е – пийте вода в моментите, когато започнете да изпитвате лек глад. Жаждата и гладът често биват бъркани, особено в настоящото ежедневие на повишен стрес. Хидратацията е лечебна практика при дехидратация от повишен прием на алкохол, подсладени напитки и кафета.

 

„Лесно можем да останем в зоната на балансираното и здравословно хранене като пием повече вода."

 

Идва логично въпросът – колко вода да пием и има ли разлика в количеството в обичайни дни и в дни на карантина?

Всички сме чували, че трябва да пием вода, за да бъдем здрави и добре хидратирани. Това, което обаче е важно да знаем е, че организмът ни може да усвои около 120 мл вода за 10 минути. Ето защо няма полза да пием по 500 мл вода наведнъж, а по-скоро е важно да пием вода през целия ден: често, на малки глътки, като водата е хубаво да е със стайна температура. Приемът на ледено студена вода не е препоръчителен. Жаждата е сигнал, че тялото ни вече е дехидратирано, а това може да доведе до редица негативни последици като главоболие, умора, раздразнителност, болки в мускулите и др. Изследванията показват, че приемът на вода за период от 24 часа е препоръчително да бъде между 2 500 и 3 000 мл., тъй като близо половината се губи чрез отделителната система, кожата и дишането. 

Хидратацията има ключова роля за възстановяването на водния баланс в организма. Това е особено важно сутрин, тъй като по време на сън тялото губи енергия и течности през дихателната, сетивната и отделителната система. Ето защо препоръчвам изпиването на чаша вода непосредствено след ставане от леглото, за да се събудим, освежим и заредим с енергия за целия ден.

Водата е отговорна за редица жизненоважни процеси в организма. Тя подобрява храносмилането, регулира телесната температура, допринася за изгарянето на мазнините и за моделирането на мускулите. Водата е отговорна за правилния обмен на хранителни вещества, за пренасянето на кислород до клетките, както и за транспорта на хормони и ензими. Не е за подценяване и ефектът, който тя има върху нашата психика, тъй като подобрява настроението, гони лошите мисли, ободрява и възвръща енергията и тонуса на тялото. А всичко това се отразява позитивно на здравето и външния ни вид. И това не е всичко – водата спомага за по-лесното извеждане на ненужните вещества от тялото и пречиства организма.

 

Хидратирането на организма се случва обаче и чрез храненето – трябва ли да го променяме и как да си осигурявамне повече храни, които да запазят хидратацията в организма ни?

При храненето основните препоръки остават избягването на „бързите" храни и пърженото. Нека има превес на прясната и домашно приготвена храна, пресните плодове и зеленчуци,  супите, смутитата. Не забравяйте малките закуски между храненията за ускоряване на метаболизма и за правилното отслабване. В момента има изобилие от безплатни тренировки в домашни условия и то такива, които не отнемат много време за изпълнение. Възползвайте се от интернет ресурсите в полза на здравето.

 

Д-р Райна Стоянова

 

Има ли значение каква вода приемаме?

По отношение на видовете вода в България имаме богат избор – изворна, минерална, трапезна, филтрирана и дори чешмяна вода. България е втората европейска държава след Исландия по ресурси на натурална минерална и изворна вода с естествен произход, специфичен състав и питейни качества. Страната ни от векове е известна с високите качества на своите води, които са подходящи както за профилактика на различни заболявания, лечебни и спа-процедури, така и за ежедневна консумация.

Изворната вода е най-подходяща за всички – от новородени до възрастни. Тя се добива от естествен източник и не се обработва при бутилиране. Тя е природно чиста, като подпис за марката е съответният географски произход. Чистотата на мястото, където се намира водоизточникът, също е от значение, и оказва влияние върху качествата на водата.

Ако сме по-активни (аматьори или професионални спортисти) – приемът на повече електролити и минерали с водата е препоръчителен и тогава може да има и повишена консумация на минерална вода.

Трапезната вода е филтрирана или пречистена вода, преминала през механична или химична технология, за да отговаря на законовите норми и в този смисъл не е естествена като добив. Не е вредна, но и не носи добавена стойност на организма.

Чешмяната вода е хлорирана и обработвана, за да бъде годна за употреба.

Професионалната ми препоръка е да пием основно изворна вода или минерална, в зависимост от това доколко сме активни и какви са личните ни вкусови предпочитания. 

 

Д-р Райна Стоянова е специализант по ендокринология и болести на обмяната в  Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за лечение на метаболитни нарушения (КЕБОЛМН) при УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ" и докторант по Хранене и диететика към Медицинския университет в София. Член е на Българското дружество по Хранене и диететика, Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (BULSPEN), Българското дружество по Ендокринология, Американската асоциация по парентерално и ентерално хранене, Европейската асоциация по кардиология, Международната асоциация по затлъстяване (TOS), Международната асоциация по спортно хранене (ISSN) и Българската фитнес асоциация (BFS).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA