Големите ползи на резенето

Кристина Гочева
Кристина Гочева 04 август 2020

То е известно още като фенел или див копър и се счита както за зеленчук, така и за билка поради широките му хранителни и лечебни ползи.

Фенелът е много богат на фолати, витамин С, магнезий, кобалт, желязо и етерични масла, които съдържат мощни антибактериални и противогъбични свойства.

 

фенел

 

Отлично решение при лошо храносмилане и обичайно се използва като естествен антиацид, за да помогне за намаляване на киселинността и възпалението в храносмилателния тракт и за улесняване на правилното усвояване на хранителни вещества.

Мощните му противовъзпалителни и карминативни свойства са в състояние да предотвратят и стопират образуването на газове в стомаха и червата. Известно е също, че е много полезен при синусова конгестия, бронхит, анемия, хипертония, макулна дегенерация, запек, подуване на корема, диария и синдром на раздразненото черво. Резенето се използва за превенция срещу сърдечно-съдови заболявания и рак.

Съдържанието на важен противовъзпалителен фитонутриент, наречен анетол, блокира както възпалението, така и канцерогенезата - мутация на нормалните клетки в ракови.

 

фенел

 

Фенелът има способността да облекчава и регулира менструацията, като балансира хормоналното действие в организма. Кърмещите жени се възползват от изключително стимулиращите му свойства за лактацията.

Известно е също, че помага за укрепване на косъма, предотвратяване на косопада, отпускане на тялото и изостряне на паметта. Семената от див копър могат да се дъвчат след хранене, за да подпомогнат храносмилането и да премахнат лошия дъх.

 

фенел

 

Семената могат лесно да бъдат превърнати в ефективен лечебен чай, като се запарят в гореща вода за 10 минути. Сокът от пресен фенел може да се комбинира с целина, краставица и/или ябълка, за да получите вкусна и лечебна напитка.

 

фенел

 

Сокът от резене може да се използва и локално при подути или възпалени очи, за да се намали дразненето, оттоците и умората.

Резенето има хрупкав, леко сладък аромат на женско биле и е чудесно допълнение към свежи салати, смутита, супи, пържени картофи, картофи и други зеленчукови ястия.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA