Големите ползи на тиквата

Кристина Гочева
Кристина Гочева 01 декември 2020

Тиквата е богата на антиоксиданти като витамин А, С, Е, бетакаротин и зеаксантин, които спомагат за предпазване от свързаната с възрастта макулна дегенерация.

 

тиква

 

Тя е богата на витамини от групата на В комплекс като фолиева киселина, ниацин, тиамин и пантотенова киселина, както и на минерали като калций, калий и фосфор.

Чудесна храна и за хората, които се опитват да свалят килограми и да намалят холестерола си.

 

тиква

 

Високото съдържание на фитонутриенти в тиквите доказано намалява риска от рак на устата, белите дробове и дебелото черво. Тиквата забавя стареенето и съдържа антиоксиданти, които предотвратяват появата на бръчки и спомагат за здравословния вид на кожата.

 

тиква

 

Съдържа съставки, които подпомагат имунитета и поддържат организма силен и способен да се бори срещу настинки и грип. Тиквата е чудесно средство за възстановяване на запасите на тялото след тренировка, тъй като е богата на калий, спомагащ възстановяването на баланса на електролити и поддържа оптималната работа на мускулите.

 

тиква

 

Тиквата е универсална храна и може да бъде консумирана сурова, задушена на пара, варена или печена и обикновено се използва за приготвянето на мъфини, пайове, супи и яхнии.

 

тиква

 

По това време от годината в България по-често се използва в рецепти за печена тиква, тиквеници и крем супи. Замразената или консервирана тиква е лесна и бърза алтернатива за включването на този здравословен зеленчук в менюто ви.

 

тиква

Можете да си купите тиква от супермаркетите, магазините „Плод и зеленчук" и пазарите.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA