Големите ползи на мандарините

Кристина Гочева
Кристина Гочева 22 декември 2020

Макар по-малки по размер от портокалите, те са няколко пъти по-богати на витамини, минерали и антиоксиданти като витамините С и А, магнезий, селен, бета каротин и лутеин комплекс.

 

мандарини

 

Притежават противовирусни и противоракови свойства и са особено полезни при настинки, температура, грип, артрит, възпаления, предизвикани от вируса Епщайн-Бар, херпес зостер, запек, свързаната с възрастта макулна дегенерация, възстановяване на костите, невродегенеративни и сърдечни заболявания, рак на гърдата, дебелото черво, белите дробове, стомаха, яйчниците и простатата.

 

мандарини

 

Мандарините са чудесна храна за подсилване на имунитета, тъй като подсигуряват оптимална работа на имунната система. Високото им съдържание на фибри спомага за поддържане на нисък холестерол и предпазва сърцето и кръвоносната система от заболявания. Високото съдържание на пектин може значително да подобри храносмилането и дефекацията.

 

мандарини

 

Перфектна храна за хората, които искат да свалят килограми, тъй като имат свойството не само да ни засищат, но и изпълват с енергия. Мандарините са много подходяща храна и след тренировка, тъй като дълбоко хидратират тялото ни и го подхранват на клетъчно ниво.

Обикновено се белят лесно и са по-сладки и сочни от портокалите, което ги прави подходящи за ядене в движение както за големи, така и за малки.

 

мандарини

 

Кората от мандарините може да бъде добавена към вода и/или чай, за да се придадат допълнителни антибактериални и лечебни свойства. От тях може да се изцеди превъзходен фреш, който е пълен с невероятен набор от нутриенти и лечебни ползи. Мандарините се съчетават чудесно с ягоди, сини боровинки и малини и могат да бъдат добавяни към смутита и салати.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA