Големите ползи на бананите

Кристина Гочева
Кристина Гочева 30 декември 2020

Бананите са изключително хранителни и лечебни плодове - с 76% вода, пълни с витамини като витамин С и В6, както и с минерали като калий, мед и манган.

Това високо ниво на вода/нутриенти превръща бананите в електролитна храна, перфектна за претоварени майки, хора, които тренират усилено и тези, които са постоянно в движение.

 

банани

 

Бананите са и чудесна храна за мозъка, което ги прави изключително подходящи за хора, страдащи от умствена умора. Те подпомагат изграждането на мускулната маса и заздравяват нервната система.

Притежават мощни противогъбични и антибиотични съставки, както и протеазни инхибитори, които могат да спрат вирусите. Това ги прави изключително полезни при хронични заболявания като херпес зостер, Епщайн-Бар вирус, болест на Паркинсон, множествена склероза, артрит, синдром на хроничната умора и лупус.

 

банани

 

Много полезни са и за намаляване на кръвното налягане, при синдром на раздразненото дебело черво, неврологични заболявания, диария, атеросклероза, остеопороза, коронарна болест на сърцето, болест на Крон, мозъчни удари и рак на бъбреците, дебелото черво и белия дроб.

Високото съдържание на фруктоолигозахариди, заедно с инсулина спомагат за усвояването и асимилирането на нутриентите. Те подпомагат растежа на бактериите ацидофилус, които естествено населяват дебелото черво и по този начин подпомагат доброто здраве и функции на храносмилателния тракт, както и поддържат имунната система здрава и силна.

 

банани

 

Бананите могат да предотвратят язви, тъй като укрепват повърхностните клетки на стомашната лигавица, което създава по-дебела преграда пред храносмилателната киселина и пепсина – двете основни причини за появата на язви. Чудесна храна за спортистите, тъй като моментално възстановяват тялото и енергията.

Фруктозата в бананите е любимата храна на черния дроб, тъй като му осигурява бързо гориво и събужда заспалите клетки, като увеличава тяхната работоспособност. Бананите облекчават лигавицата на чревния тракт и успокояват нервите, прикрепени към червата.

Противно на всеобщото вярване, бананите са една от най-антибактериалните, противодрождови и противогъбични храни. Те чудесно се съчетават с други храни, богати на нутриенти, както и с хранителни добавки, тъй като подобряват способността на черния дроб да усвоява хранителните вещества.

 

банани

 

Бананите са богати на аминокиселината триптофан, която подпомага съня и регулира циклите на будуване и сън. Те могат да се блендират с малко вода, за да се получи сладко и кремообразно „мляко", което е едновременно „безмлечно" и хипоалергично.

То е чудесна алтернатива за бебета и децат, които са алергични към млечни и соеви продукти. Бананите могат да се нарежат и на парчета, да се замразят и да се блендират в блендер или кухненски робот, за да се получат чудесни сладоледи и „млечни" шейкове, които не съдържат млечни продукти и мазнини.

 

банани

 

Бананите трябва да са узрели при консумация, което означава, че кората трябва да е на малки кафяви точки, а вътрешността да е сладка и кремообразна. Недобре узрелите банани могат да причинят запек и други нежелани реакции. Те са фантастичен лечебен и хранителен плод, който е чудесна добавка към здравословната ни диета.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA