Закуската е най-важното хранене от деня

Не го забравяйте, ако мечтаете за слаба талия.

"Закуската изяж сам, обяда сподели с приятел, а вечерята дай на врага си" - знаем добре тази поговорка, но дали се придържаме към нея?

Истината е, че закуската е най-важното хранене за деня и не бива да се пренебрегва или пропуска. Тя е важна за зареждането на организма с хранителни вещества и енергия за целия ден.

Според диетолозите, балансираният режим трябва да включва от 3 до 5 хранения на ден, като първото от тях задължително е закуската. Редно е да доставя на организма около 25% от дневния прием на енергия и над 20% от дневната препоръчителна доза пълнозърнести култури.

фгхй

Много проучвания свързват обилната закуска с добро здраве, по-добра памет и концентрация, по-ниски нива на "лошия" холестерол и по-ниски шансове за диабет, сърдечни заболявания и наднормено тегло.

Други изследвания пък доказват, че закусващите редовно отслабват по-бързо в сравнение с тези, които пропускат закуската.

Това е така, защото когато станеш от сън, организмът ти се нуждае от кръвна захар, за да накара мускулите и мозъка да работят пълноценно. Закуската помага да я качиш до нужните нива, а ако тялото ти не получава това гориво от храната, може да почустваш отпадналост през деня. Така има по-голяма вероятност да преядеш по-късно и то с по-вредни, преработени храни.

дцфгх

Храната, която консумираме на закуска, е също толкова важна колкото самото сутрешно хранене, обясняват специалисти.

Нужно е да съдържа достатъчно въглехидрати, полезни мазнини, протеини и фибри. Млякото с овесени ядки и плодовият сок са отличен източник на така полезните за организма фибри, витамини от групата В и калций. Фибрите засищат чудесно и подобряват работата на перисталтиката.

дфгхй

Полезните мазнини, подобно на въглехидратите, осигуряват нужната висококачествена енергия, от която много органи и системи в тялото ти се нуждаят. Можеш да ги намериш в яйцата, зехтина, авокадото, ядките, семената, маслините и киселото мляко.

Сложните въглехидрати като овесени ядки, пълнозърнест хляб, плодове, зеленчуци и бобови растения ще ти дадат енергия веднага и ще тонизират тялото за успешен старт на деня.

дфгхй

Според някои проучвания сутрешното приемане на въглехидрати намалява риска от високи нива на глюкоза в кръвта. Това, разбира се, не се отнася за простите такива като рафинираната захар и бялото брашно.

Протеините, които се съдържат в месото, яйцата и ядките ще ти осигурят постоянен поток от кръвната захар през целия ден и ще останеш продуктивна по-дълго.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA