Натурални продукти: 3 ползи за здравето ни

Онези, които не съдържат изкуствени добавки, консерванти, оцветители или аромати.

31 март 2023

Фотография: Pexels, Profimedia

Темата за здравословния начин на живот започна да става все по-интересна за хората. Почти всеки започна да се опитва да избягва определени химически съставки, които могат да бъдат вредни за тялото и здравето му. Един от начините да се погрижите добре за вас са натуралните продукти. Експертите от онлайн магазин Greenlabox споделят 3 ползи от употребата им. Те са полезни, защото не съдържат изкуствени добавки, консерванти, оцветители или аромати и това ги прави по-безвредни и по-здравословни.

онлайн магазин Greenlabox

Какво представляват натуралните продукти?

Това са хранителни или козметични продукти, които са произведени от естествени, растителни или билкови съставки и не съдържат изкуствени консерванти, оцветители, аромати или други химикали. Именно, защото се произвеждат от такъв тип съставки, те са по-качествени, ефективни и полезни за употреба. Вече все повече и повече се ползват, защото хората се интересуват от това какъв живот водят и се стремят да избягват изкуствените съставки и химикали, които могат да им навредят.

На пазара те се срещат под различна форма. Могат да бъдат храни, хранителни добавки, козметика, масла, билки, смески от растителни екстракти и много други. Както и могат да изпълняват различна функция. Например, артикули за отслабване или лекуване на различни болки.

онлайн магазин Greenlabox

Популярни натурални съставки в козметиката

Съществуват много полезни естествени съставки, които се използват в козметиката. Едно от най-популярните е алое верата, което успокоява и хидратира кожата и подпомага възстановяването на увредените тъкани.

Ший и кокосовото масло са също сред по-популярните и се използват често в шампоаните. Те са богати на витамини и мастни киселини, хидратират и омекотяват кожата и помагат за подобряване на еластичността й. За успокоение на кожата и намаляване на възпаления се използва също така екстрактът от зелен чай или розмарин, който помага и за стимулиране на кръвообращението и растежа на косата. Ако пък искате да предпазите лицето си от UV лъчите, може да намерите крем съдържащ екстракт от маслинови листа, защото той служи като щит на лицето ви.

онлайн магазин Greenlabox

Топ 3 ползи от натуралните продукти

Този тип козметика има множество позитивни ефекти за здравето ви, но експертите от онлайн магазина Greenlabox споделят ТОП 3 от тях:

Подобряват здравето на кожата, косата и тялото

Например, артикули като растителни и билкови масла, могат да бъдат богат източник на витамини и хранителни вещества, които са необходими за кожата, косата и организма ви. Те обикновено не съдържат изкуствени консерванти, оцветители и ароматизатори, които могат да ви донесат негативни ефекти. 

Натуралните кремове, масла и почистващи гелове могат да помогнат за подхранването и поддържането на здрава коса, както и предпазват тялото ви от сухота и всякакви раздразнения и алергии. Те също могат да помогнат да се чувствате по-комфортно в своята кожа, да се справите с чувствителна кожа, акне и бръчки, и да подобрите своята външност и самочувствие. Това може да допринесе за повишаване на самочувствието, увереността и намаляване на стреса, което в крайна сметка може да се отрази положително на нашето психическо здраве.

Подобряват функционирането на имунната система

Хранителните добавки са един добър източник на важни хранителни вещества, като витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат за подобряване на имунната система. Имунната система е изключително важна за предпазването от различни болести и инфекции, така че е важно тя да бъде силна. Натуралните хранителни добавки биха могли да помогнат да получите необходимите хранителни вещества за имунната ви система, без да излагате себе си на рискове, свързани с изкуствени добавки и консерванти.

Помагат за подобряване на физическото и психическото здраве

Използването на натурална козметика може да бъде част от здравословен начин на живот, който може да  помогне да постигнете по-добро физическо и психическо здраве. Например, здравословното хранене с натурални храни може да помогне за контролиране на теглото и намаляване на риска от различни болести, като диабет, инсулт и други здравословни проблеми.

онлайн магазин Greenlabox

Как да изберете подходящите натурални продукти?

Когато търсите такива, е важно да знаете как да разпознаете и изберете правилните. Преди да закупите продукт, трябва да проверите етикета и да видите състава му, за да проверите какви вещества съдържа. Ако той съдържа изкуствени консерванти, оцветители или ароматизатори, то тогава той не е напълно естествен.

Също така, трябва да проверите дали продуктът е сертифициран от някоя от организациите, които се грижат за качеството на козметиката или храните. Например, USDA Organic е организация, която сертифицира биологичните продукти, а Leaping Bunny е организация, която се грижи за това, да не се правят тестове върху животни при производството на козметичните продукти.

Важно е да сте внимателни и при избора на хранителните добавки, за да не изберете продукт, който може да ви доведе повече вреда отколкото полза. Например, тези, които съдържат много високи дози от витамини или минерали, могат да бъдат вредни за вашето здраве, особено, ако ги приемате в големи количества. Поради тази причина е важно да се консултирате винаги с лекар или специалист по хранене, преди да започнете да приемате каквото и да било.

Натуралната козметика е популярна заради безопасността и ползите за тялото и околната среда. Те влияят благоприятно на косата и тялото, имат антиоксидантни свойства и не съдържат вредни химикали. Също така помагат за физическото и психическото здраве и засилват имунната система. Изборът за използването им ще ви доведе до по-здравословен начин на живот и ще ви даде шанса да се погрижите по-добре за себе си.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA