Италианките ни учат на по-щастлив и спокоен живот

Триковете, които не само ще ни направят по-спокойни, здрави, но и по-слаби.

Ася Иванова
Ася Иванова 23 май 2023

Фотография: Pexels.com

"Всичко, което виждате, го дължа на спагетите," категорична е била винаги италианската перла София Лорен. Но признайте си, никога не сте вярвали в това, нали? Все пак диетолозите демонизират всякаква паста и пица. Но изглежда истината е някъде там и Лорен е била права.

Много момичета, посетили Италия се връщат изненадани, че при цялото количество сладолед, паста и пица, всъщност се прибират по-слаби и по-енергични. Но как се случва това?

Оказва се, че Италия е една от най-здравословните страни в света и може да се похвали със своите столетници. Но не е нужно да живеете на Ботуша, за да се възползвате от предимствата на италианския начин на живот. Ето пет уелнес трика, които можете да заимствате от жените в Италия, за да усетите съвсем скоро голямата разлика.

италия

ВОДЕТЕ АКТИВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

Много от нас се счупват от тренировки след работа, само за да прекарат останалото време зад бюрото или вечер на стола в бара/дивана вкъщи. Въпреки че и малкото движение е по-добро от липсата на всякакво такова, воденето на активен начин на живот е много по-здравословно от това да спортувате само един час на ден. Посещавайки Италия едва ли някой ще се сети да спортува. За сметка на това пък ще прекара изключително много време в разходки из малките китни градчета, из музеите или прекрасните зелени паркове. Смело можем да заимстваме т.нар. la passeggiata. La Passeggiata е италианският ритуал за спокойна вечерна разходка, който практикуват всички италианци. Целта на тази разходка не е да се изпотите, а по-скоро да се свържете с близките си след дълъг изморителен ден.

НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ НА ХРАНАТА

Всички демонизираме въглехидратите и незаслужено ги сочим като враг №1 на нашата диета. Мъчим се да ядем предимно месо и зеленчуци, което често води до среднощни преяждания с хляб или сладкиши. В Италия няма как да се стопираш да не опиташ от прелестната храна там. Кроасан с шунка и сирене с гарнитура от плодове за начало на деня и паста и чаша вино за завършек. И когато спрем да се чувстваме виновни за всяко залче, което слагаме в устата, тогава спира и желанието за преяждане. Ето защо смело може да включите въглехидратите в менюто си и да спрете да се обвинявате за всяка погълната хапка, ами се наслаждавайте на храната си.

италия

ЯЖТЕ МЕСТНА КУХНЯ

Няма по-добро от местната за даден район кухня. Разходете се из страната и се отдайте на кулинарно изследване на различни храни. Същото се отнася и за другите страни, както и за прекрасните италиански кътчета. Няма по-добро от домашната храна, която се предлага на тези места. Домашен зехтин, ястия със съставки, отгледани в двора или добити от близките ферми. Тези ястия често включват местни зеленчуци, сирена и меса, които са изключително пресни. А това води както до по-вкусна, така и до по-здравословна диета. Убедихме ли ви да започнете да пазарувате от местните фермерски пазари, за да сте сигурни какво консумирате?

ФОКУСИРАЙТЕ СЕ ВЪРХУ ХРАНАТА

Често се случва докато закусвате да превъртате профилите в Instagram, да работите на компютъра или да гледате някой сериал по HBO, нали? Е, италианците никога не биха си и помислили за подобно нещо. И има защо. Различни проучвания разкриват, че яденето докато правите нещо друго често водят до преяждане. Италианците подхождат към храната с благоговение. Те не ядат в движение или докато правят нещо друго. Вместо това се отдават на дълги обеди и вечери, като отделят време да се насладят на всяка хапка и да наваксат с приятели.

италия

ДАЙТЕ ПРИОРИТЕТ НА СВОБОДНОТО СИ ВРЕМЕ

Всички попадаме в капана на работохолизма и осемчасовият работен ден лесно се превръща в дванадесетчасов работен ден, а съботните сутрини се превръщат във възможност да прекарате няколко часа в писане. Знаем, че обичате работата си, но когато прекалявате, това води до умора, депресия и липса на вдъхновение. В Италия нещата стоят по съвсем различен начин. Италианците са усъвършенствали изкуството да релаксират. Дългите обеди, вечерните разходки и почивката в компанията на приятели и чаша вино не са случайни удоволствия. Те са норма. Именно този балансиран подход към живота помага за намаляване на стреса, като в крайна сметка ви прави по-щастливи и продуктивни. Ето защо е време като свърши работния ден, да изключите лаптопа и да се отдадете на семейството и приятелите си, на хубавата храна и на ароматното вино.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA