Симптомите, че стресът ви идва в повече и как да го преодолеете

Обърнете внимание на малките болежки и не отлагайте почивката.

Ася Иванова
Ася Иванова 29 май 2023

Фотография: Pexels.com

Не живеем с илюзията, че не сме изложени на стрес в така забързаното ни ежедневие, в което съчетаваме толкова много неща. Учене, работа, връзка, деца и бързане, бързане от задача на задача. Всичко това обаче води до пренапрежение, което понякога може да се отрази на здравето ни. 

Ако често имате леки неразположения, но не им обръщате особено внимание, може би трябва да помислите отново. Оказва се, че именно тези малки болежки са по-важни, отколкото сте си мислели. 

Експертите изброяват няколко симптома, които показват, че живеете в свръх напрежение и веднага трябва да вземете мерки. Ето кои са те:

ЧЕСТО ГЛАВОБОЛИЕ

Напоследък често ви боли глава и то най-вече в моментите, когато си почивате. Причината за това е прекалено натоварената ви работна седмица, която ви е изтощила до краен предел и напрежението е достигнало своя връх. Ако не вземете мерки, то се превръща в хронично и главоболието става ежедневие.

БОЛКИ ВЪВ ВРАТА

Напрежението във вас започва да избива под формата на болки в различни части от тялото ви. Въпреки че болката във врата може да се дължи и на стоене на течение или просто схващане, ако не отминава с времето, значи е моментът да си помислите за почивка.

стрес

СИЛНИ БОЛКИ ПО ВРЕМЕ НА ЦИКЪЛ

Жените, които са по-емоционални и стресирани изпитват два пъти по-силни болки по време на цикъл. Изследователи обясняват това с факта, че в този момент се нарушава балансът на хормоните. За да успокоите положението, правете физически упражнения.

БЕЗСЪНИЕ И КОШМАРИ

Много често, когато сме подложени на по-висок стрес и това стане ежедневие, започват безсънието, сърцебиенето и паник атаките. Учените са категорични, че това са много сериозни признаци, на които веднага трябва да обърнете внимание. Честите кошмари също са сред признаците, че нещо не е наред. Не забравяйте, че само осемчасовият пълноценен сън възстановява тялото напълно.

ЛОША КОЖА

Ако случайно състоянието на кожата ви се е влошило без видима причина, това може да е сигнал, че напрежението ви е в повече. Стресът води до повишено възпаление на кожата, което от своя страна води до акне, сърбяща кожа и алергични реакции. За да поправите щетите от стреса, отидете на дерматолог, който да прецени състоянието ви и да ви насочи какви продукти да си вземете. Не забравяйте да намалите сладкото, почиствайте кожата си редовно и си почивайте повече.

ТИКОВЕ

Следете за някои не толкова видими знаци. Например треперене на ръцете, малки тикове, болки в челюстта или скърцане със зъбите. Наличието на тези прояви е сигурен признак, че напрежението е по-голямо отколкото предполагате.

стрес

ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ НАВРЕМЕ!

Ако някои от изброените признаци се отнася за вас, е време да вземете мерки. Вземете си почивка. Разхождайте се повече. Започнете да спортувате. Хранете се здравословно. Грижете се повече за себе си! Прекарвайте повече време с приятелите. Изключвайте се за поне един час дневно, като спрете всички технологии и правите всичко, което ви е любимо. Четете повече книги.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA