Открихме най-ефективната тренировка за бързо отслабване

Интервалните тренировки са всичко, от което имате нужда, за да влезете във форма.

Ася Иванова
Ася Иванова 28 септември 2023

Фотография: Pexels.com

Момичета, имаме добра новина за вас! Ако сте сред тези, които предпочитат да практикуват джогинг в парка, вместо да се потят у дома, има начин да извлечете максимума от него и да ускорите отслабването.

Според научините изследвания, най-ефективни за жените са високо интензивните интервални тренировки, или т.нар. HIIT. Само чрез подобна схема на упражнения, дамите извличат максимума от физическото натоварване. 

Но какво представляват те?

Това са тренировки по схема, в която се редуват, например, 30 секунди високо интензивно трениране (максимумът, който можете да постигнете) с 30 секунди (или една една минута) бавно темпо.

джогинг

По-ранните проучвания за ефекта на редуването на интензивно натоварване с бавно темпо са се фокусирали само върху добре тренирани мъже. Учените обаче сметнали, че по този начин се пренебрегва разнообразието на останалото население, което също използва редовно интервални тренировки.

В изследването на Университета в Южна Каролина участвали 8 мъже и 8 жени на възраст между 19 и 30 години. По време на тренировката били измервани кислородната консумация и сърдечния ритъм. Резултатите показали значителен ефект в зависимост от пола. Докато мъжете използвали повече кислород, жените повишили значително сърдечния си пулс.

Освен това изследването показало, че най-ефективна е тренировката в съотношение 2:1 в полза на интензивното натоварване спрямо периодът на възстановяване. Оказва се, че явно за по-добър ефект ще трябва да включим HIIT в програмата си.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA