Овладейте мислите, за да предолеете тревожността

Даваме ви няколко начина, чрез които да се справите с безпокойството.

Ася Иванова
Ася Иванова 13 октомври 2023

Фотография: Pexels.com

В последно време все повече се говори за тревожността и депресията, а точната причина за тях все още остава неизвестна. Има обаче няколко фактора, които могат да ни помогнат да се справим с това състояние.

Притесненията могат да бъдат полезни само, ако ви провокират да действате, за да разрешите някакъв проблем. Ако обаче страдате от постоянно безпокойство, то може да е реална заплаха както за психическото, така и за физическото здраве. Но как да разберете, че имате такова? Отговорът: ако това състояние променя мислите и чувствата ви, поведението и емоциите. Добрата новина е, че хроничното безпокойство може да бъде избегнато, като започнете да тренирате мозъка си. Ето пет начина как да го постигнете:

ОСЪЗНАВАНЕ

Осъзнаването е метод за "прекъсване" на тревожните мисли, преди те да са се задълбочили. Експертите препоръчват този подход и са категорични в неговото мощно въздействие за предотвратяване на притесненията. Те съветват първо да приемете това, което се случва и да се опитате да се борите с него. След това да погледнете на тревожността като далечен наблюдател. И да бе забравяте да дишате дълбоко. Защото чето забравяме да дишаме правилно, а именно плиткото дишане увеличава тревожността. И не на последно място, винаги очаквайте само най-доброто. Не забравяйте, че именно страхът и негативните мисли предизвикват тревожността.

тревожност

СЪЗДАЙТЕ СИ РУТИНА

Хората, които се борят с тревожност често смятат, че животът им е извън контрол. В действителност хората, които се борят с негативните мисли се опитват да контролират всеки аспект на живота си. Но когато плановете им се провалят, тревожността ги връхлита с пълна сила. Сравнително лесен начин да се преодолее този проблем е да се създаде рутина. Направете си график и си наложете дисциплина, за да го спазвате стриктно. Важно е да знаете, че не е необходимо да си поставяте ограничения върху начина, по който живеете. В действителност, тези със стриктен график откриват допълнително свободно време, за да се радват на живота.

ОТПУСНЕТЕ СЕ

Да се опитате да се отпуснете, докато изпитвате тревожност, често е непосилна задача. Затова ежедневно отделяйте поне по 20 минути само за себе си, за да релаксирате на приглушена светлина, с нежна музика и ароматна свещ. Не мислете за нищо. Просто се отпуснете. Идеята е да постигнете балансирано състояние на ума - нещо, което ще послужи като ефективно противодействие на тревожността още при първите й наченки.

тревожност

ОТСТРАНЕТЕ БЕЗПОКОЙСТВОТО В ЗАРОДИШ

Тревожността е сложен процес, който има нужда от време, за да се задълбочи. Важно е да разберете, че това ви дава възможност да предотвратите предвидените ефекти. Първо, разберете какво провокира тревожните чувства. Опитайте всичко възможно, за да ги намалите или да ги отстраните. На трето място си кажете "Стоп" и провокирайте успокояващи мисли, като "Добре си", "Всичко е наред" или "Всичко ще премине."

УПРАЖНЯВАЙТЕ СЕ

За да се справите с тревожността, задължително трябва да се упражнявате. Не случайно всички казват, че спортът е здраве. Тренирането не само на мозъка и мислите, но и редовните спортни занимания, са в основата на вашето здраве. Учените са установили, че редовното кардио доказано намалява общите нива на напрежение, стабилизира енергията и повишава настроението, подобрява съня, както и подобрява самочувствието. Само пет минути аеробни упражнения на ден могат да започнат да стимулират ефекта на анти-тревожността."

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA