Как да се измъкнем от платото на килограмите?

Размърдайте стрелката на кантара с няколко хитринки.

Ася Иванова
Ася Иванова 14 ноември 2023

Фотография: Pexels.com

В началото на всеки режим е трудно, но бързите резултати веднага ни повдигат духа и ни нахъстват да продължим. Докато не достигнем платото. Всички минават през момент, в който тренират и се хранят стриктно, но стрелката на кантара просто не мърда и не мърда.

За съжаление достигането до такова положение се оказва препъни камък за голяма част от отслабващите - мотивацията им изчезва, те се отчайват и се отказват буквално преди финала. Затова ако сега започвате диета или пък вече сте във фазата на платото, но още не сте се отказали, хвърлете едно око на няколко стратегии, които ще ви помогнат да се справите с този проблем и да изкарате диетата си успешно.

Уверете се, че не се връщате към старите си навици

Много често хората, които са постигнали значителен успех в свалянето на килограми, неволно се връщат към старите си навици като ядене на лоши храни, повече сладко и въглехидрати или дори по чаша вино на вечер. А тези допълнителни калории в менюто ви ще ви вкарат в застой. Вгледайте се внимателно дали в действителност не сте си хапнали шоколадов бонбон на работа или пък не сте пийнали вкусен коктейл с приятелки - макар и да мислите, че една чаша или един бонбон няма да ви навреди, след като сте свалили толкова килограми, истината е, че това ще доведе до спиране на процеса на отслабване.

смъкване на килограми

Разнообразете физическата активност

Неприятно е, но е вярно - щом тялото ви свикне с определени движения, те вече не са предизвикателство за него и то не гори толкова калории, колкото в началото, когато мускулите не са ги познавали. За да поддържате здравата тренировка, добавете интервални или силови тренировки след кардиото или пък редувайте ден с кардио с такъв с тренировки за гъвкавост. Възползвайте се от изобилието от тренировъчни програми и заложете на разнообразието.

Премахнете още 250 калории от менюто си

Свалили ли сте веднъж килограми, тялото ви се нуждае от по-малко калории. Което означава, че за да продължите да отслабвате, трябва да премахнете още малко калории от менюто си или пък да горите повече по време на тренировка. Може да се възползвате от сайтовете или безплатните приложения за смартфони, за да преизчислите новото количество калории, от което се нуждае тялото ви. След това се опитайте да намалите приема с 250 калории.

Вечеряйте у дома и поръчвайте по-малко готова храна

Вечерята в ресторант, особено в добра компания, е примамливо удоволствие. Но дори и в ресторантите, които си пишат в менюто колко калории съдържа дадено ястие, няма как да следите какво количество приемате, защото порциите варират. Най-добрият вариант е да заложите на домашно сготвената храна, където може да контролирате калориите.

смъкване на килограми

Хидратация и пак хидратация

Пиенето на много вода или неподсладен чай е като мантра за всички отслабващи. Жизнено необходима е за здравето и красотата ни, но не по-малко важна е и за стройната фигура. Един от най-често срещаните проблеми с преяждането е свързан с това, че хората не разпознават жаждата на тялото - приемат нуждата от вода като глад. Затова пийте възможно повече вода - така стомахът ви ще е пълен, тялото хидратирано, метаболизмът ще работи на оптимални нива.

Обмислете отново очакванията си

Понякога платото не е истински застой, а опит на организма да запази мазнините, от които се нуждае, за да функционира правилно. Помислете дали крайната ви цел е реалистична и дали всъщност не сте достигнали нормалните за вас резултати, или пък искате да отслабвате прекалено бързо.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA