75 предизвикателството: TikTok тренда, който си заслужава да пробваме

Ако искате лесна и бърза тренировка за ума и тялото, това е програмата за вас!

Ася Иванова
Ася Иванова 10 януари 2024

Фотография: Pexels.com

Ако се чувствате претоварени от безбройните сложни фитнес предизвикателства, които всички ни предлагат с началото на новата година, и дори не смеете да си помислите да ги започнете, имаме новина за вас.

Натъкнахме се на новата уелнес тенденция, която превзе TikTok. Нарича се 75 Soft/ Hard Challenge и става въпрос за развиване на здравословни навици с някои ясни правила, които всеки може да следва, независимо от неговата спортна подготвеност.

уелнес спорт

Какво представлява 75 Soft Challenge?

Това предизвикателство е създадено от Анди Фризела, автор и собственик на компания за хранителни добавки. Това е 75-дневна рутина на интензивна дисциплина и работа, включваща множество тренировки на ден, нула алкохол, нула junk food и четене само на книги (Звучи забавно, нали?) Някои хора обаче изразиха загриженост относно потенциално опасните и екстремни разпоредби, които биха могли да накарат хората да направят нездравословен избор. Точно за тях е soft вариантът. Неговата цел е да подобрите психическото си здраве и дисциплина, без да се чувствате като в тренировъчен лагер.

Какви са правилата?

Има само четири основни правила за 75 Soft Challenge, които са опростени, за да улеснят следването на една здравословна рутина за период от 75 дни. Тези правила са както следва:

1. Консумирайте здравословна храна и пийте алкохол само по изключение.

2. Упражнявайте се по 45 минути всеки ден в продължение на 75 дни. Един от седмицата е запазен за активно възстановяване.

3. Пийте най-малко по три литра вода на ден.

4. Четете минимум 10 страници от всяка книга всеки ден.

уелнес спорт

С какво е различен hard вариантът?

Тези от вас, които искат да предизвикат ума и тялото си с нещо по-интензивно, могат да заложат на hard вариантът. Трайността при него също е 75 дни, а правилата са прости, но строги:

1. Придържайте се към стриктна диета и никаква консумация на алкохол. 

2. Две тренировки на ден по 45 мин., като едната трябва да е навън, а другата у дома или в зала.

3. Пийте по 4,5 литра вода на ден.

4. Четете поне десет страници нехудожествена литература.

За разлика от това, 75 Soft Challenge е по-разумен подход за изграждане на здравословни навици. Той все още насърчава ежедневното движение, но също така включва активна почивка, така че не е нужно да стигате до ръба. И вместо напълно да се въздържате изцяло от алкохол, предизвикателството предлага да ограничите приема си до специални поводи. Що се отнася до храната, 75 Soft Challenge е по-гъвкав от своя hard аналог. Тук идеята е да се съсредоточите върху консумацията на богати на хранителни вещества храни и да избягвате силно преработените нездравословни храни. Като следвате тези указания, бихте могли да подобрите начина си на живот по устойчив и балансиран начин, без да се натоварвате до краен предел.

Така че, ако търсите предизвикателство, което може да ви помогне да изградите по-здравословни навици и поведение, 75 Soft Challenge определено си струва.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA