Те правят ваната полезна

Кои са продуктите, които ще окажат благотворно влияние върху кожата.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 02 март 2024

Фотография: Pexels.com

Ароматната вана е един от най-приятните познати методи за релакс, защото позволява на тялото да се отпусне напълно, но и да се погрижим за кожата си.

За да получим обаче ползите от тази процедура, трябва внимателно да изберем какво да добавим във водата. Причината е, че някои от продуктите, за които сме свикнали да не се замисляме и да приемаме, че са идеални за кожата ни, всъщност ù вредят.

Топлата вана е универсален начин за премахване на редица проблеми. Водните процедури преди сън помагат да се отпуснем, да спим по-добре и кожата ни да е гладка, мека, хидратирана, успокоена и с чисти пори. Освен това топлата вана конкурира по някои показатели тренировката, тъй като ефектът ù върху мускулите е подобен, стимулира метаболитните процеси и изгаря калориите. Въпреки това, за да получим забележим ефект, трябва внимателно да подбираме добавките за баня. В списъка с популярни козметични съставки има такива, които правят присъствието на някои продукти на рафта спорно.

АНГЛИЙСКА СОЛ

Позната е още като магнезиева сол или просто магнезиев сулфат. Въпреки името си, тя има различен химичен състав от обикновената или морската сол, което я прави по-подходяща за къпане. Благодарение на съдържанието на магнезий английската сол намалява възпалението и отока и успокоява мускулната болка. Битува мнение, че ваните с английска сол помагат за попълване на запасите от магнезий в тялото, но не всички учени са съгласни с това. Е, определено има благотворен ефект върху кожата! Важно е да избягвате вани с магнезиева сол, ако има тежки кожни лезии, открити рани или изгаряния. Вариант е магнезиевото олио. То има подобен на английската сол състав и се препоръчва за редовна употреба. Може да се прилага както върху кожата, така и например върху ноктите и косата, като подобрява кръвообращението, намалява възпалението и ускорява метаболитните процеси. Използва се и при болки – по време на мигрена или след тренировка. Често магнезиевото олио причинява сърбежи и парене. В такъв случай спрете да го нанасяте под тази форма и използвайте магнезиева сол по време на водни процедури.

БОМБИЧКИ ЗА ВАНА

Ярки цветове, искри, шум и невероятни аромати... Те правят така, че бомбичките за баня е просто невъзможно да не се харесат! Понякога съдържатнатурални масла и други полезни съставки, което ни кара да мислим, че със сигурност имат благоприятен ефект върху кожата. Но в списъка понякога откриваме и не толкова безобидни съставки. Според експертите най-добре е да избираме „бомбички", които съдържат сода за хляб и лимонена киселина, тъй като, когато влязат в контакт с вода, тези компоненти балансират нивото на pH спрямо други съставки в продукта като етерични масла, соли и растителни екстракти.

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Често влагани в козметиката, за етеричните масла има много ограничения да бъдат използвани в чист вид, тъй като могат да причинят дразнене на кожата или дори химическо изгаряне. За щастие, по време на водните процедури тези опасности се неутрализират, просто защото много етерични масла не се разтварят и остават на повърхността на водата. Ето защо те трябва да се използват предимно в банята за целите на ароматерапията, без да очаквате, че ще имат антисептичен или омекотяващ ефект. Единственото изключение е етеричното масло от лавандула, което може да се нанася върху кожата или да се добавя към вода, докато се къпете. Маслото от чаено дърво също е подходящо за чиста употреба, но не трябва да го изливате във ваната: подобно на други етерични масла то не се разтваря във вода.

РАСТИТЕЛНО МАСЛО

Растителните масла могат и трябва да се добавят към ваната. Те предотвратяват дехидратацията на кожата, която горещата вода може да причини, така че вместо просто да излеете маслата във водата, може да ги нанесете, преди да се потопите във ваната, за да създадете бариера върху кожата. Внимавайте обаче при излизане, за да не се подхлъзнете! Важен нюанс, преди да започнете да използвате масла във ваната: не забравяйте, че всички те имат различни нива на комедогенност, могат да запушат порите и да провокират обриви. Например кокосовото масло има високо ниво, така че в чист вид е подходящо само за използване върху косата, далеч от корените. Но обикновеният зехтин, взет направо от кухнята, може безопасно да се прилага върху тялото. Същото е и със слънчогледово, арганово, рициново и масло от ший.

СОДА ЗА ХЛЯБ

Содата често се добавя към ваната за намаляване на дразненето на кожата вследствие на гъбични инфекции, атопичен дерматит и акне. Содата за хляб има по-високо ниво на pH, така че омекотява твърдата вода и се счита за балансиращ агент. Често се появява в състава на солни смеси за вани и други продукти за тяло, включително в състава на вече споменатите по-горе бомбички за вана. Има обаче някои ограничения за добавяне на сода във ваната: противопоказано е при проблеми със сърдечносъдовата система. Но в този случай дори престоят в гореща вода за дълго време не е безопасен.

ОПАСНИТЕ СЪСТАВКИ, ЗА КОИТО ДА СЛЕДИТЕ, НЕ СА МАЛКО:

• изкуствени оцветители – понякога те оказват неблагоприятно въздействие на хормоналния фон, затова внимавайте, ако имате проблеми с ендокринната система;

• изкуствени овкусители и аромати – могат да провокират алергични реакции и да причинят размножаване на патогенни бактерии в пикочните пътища;

• водороден пероксид – въпреки че този компонент е естествен, той може да наруши баланса на вагиналната микрофлора и да увеличи чувствителността на репродуктивната система към инфекции;

• блясък – понякога е трудно да се отстрани от кожата след къпане, но ако не се направи, ще предизвика опъване и дразнене; роматната вана е един от най-приятните познати методи за релакс, защото позволява на тялото да се отпусне напълно, но и да се погрижим за кожата си. За да получим обаче ползите от тази процедура, трябва внимателно да изберем какво да добавим във водата. Причината е, че някои от продуктите, за които сме свикнали да не се замисляме и да приемаме, че са идеални за кожата ни, всъщност ù вредят. Топлата вана е универсален начин за премахване на редица проблеми. Водните процедури преди сън помагат да се отпуснем, да спим по-добре и кожата ни да е гладка, мека, хидратирана, успокоена и с чисти пори. Освен това топлата вана конкурира по някои показатели тренировката, тъй като ефектът ù върху мускулите е подобен, стимулира метаболитните процеси и изгаря калориите. Въпреки това, за да получим забележим ефект, трябва внимателно да подбираме добавките за баня. В списъка с популярни козметични съставки има такива, които правят присъствието на някои продукти на рафта спорно.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA