Как да се справим със сухите и уморени очи?

Естествените пособи за справяне с проблема са най-добри.

Ася Иванова
Ася Иванова 08 април 2024

Фотография: Pexels.com

Ако работите по 8 часа пред компютъра, със сигурност сте се сблъсквали със сухте и уморени очи.

Често това може да се превърне в медицински проблем, т.нар. синдром на "сухото око" или наричан от лекарите синдром на слъзната дисфункция е често срещан проблем.

В какво се изразява той?

Очите не произвеждат достатъчно сълзи, за да се хидратират. Обикновено има две причини за сухи очи - повишено изпарение, което се среща по-често при млади хора и е повлияно от редица фактори като климатични условия, замърсяване, цигарен дим, климатици, компютърния екран и т.н., и понижена продукция на сълзи.

Водният баланс се поддържа като се редува близко и далечно гледане, което често забравяме, когато сме пред компютрите. Затова и препоръчваме на равни интервали от време да премествате погледа си в най-далечната точка на стаята, най-добре да гледате през прозореца.

Не пренебрегвайте този проблем, ако се появи. В крайна сметка може да доведе до сериозни щети в зрението. За да не посягате обаче към химичните варианти за неговото облекчаване, ви предлагаме няколко естествени средства за защита.

Зелен чай

Сварете си една чаена лъжица зелен чай за пет минути. След това го сложете в хладилника, за да се охлади. В изстудената течност топнете две топки от памук и изстискайте колкото да не тече. Поставете ги върху клепачите за около минута. След това накиснете памука отново и наложете очите втори път. Това ще овлажни очите. Ако го правите всеки ден, ще забравите за сухите очи.

уморени очи

Синапено масло

Синапеното масло се справя със сухотата в очите доста бързо. Изберете си бутилчица с тясно гърло. Когато усетите дразнене в очите, махнете капачката и вдишайте миризмата на синапа. Очите ви ще се насълзят веднага. Възможно е да използвате синапеното масло директно върху очите. За целта трябва да си набавите висококачествено масло. С чисти ръце нанесете малко от маслото по краищата на очите и ги затворете - ще ви потекат сълзи.

Глицерин

Качественият глицерин ще овлажни очите. Може да си го набавите от аптеките. Нанесете го по клепача. Използван през ден, глицеринът ще възстанови водния баланс на очите.

Камфоров каял

Направете си очна линия с камфор и я ползвайте всеки ден. Това ще премахне сухотата в очите. Запалете парче камфор. Над пламъка задръжте сребърен прибор - лъжица, чиния или с каквото разполагате. Черна прахообразна субстанция ще полепне по среброто. Към прахта добавете 2-3 капки чисто кокосово масло или зехтин, за да забъркате "паста" и очна линия е готова. Нанасяйте я всеки ден и скоро ще забравите за сухите очи.

Вода и лавандулово масло

Вземете купа с топла вода, капнете в нея 2-3 капки масло от лавандула и ги смесете добре. Използвайте водата с лавандула, за да си миете очите всеки ден.

Възползвайте се от натуралните средства за успокояване на очите, но ако те ме помогнат, не се колебайте да се консултирате с лекар.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA