Да си подарим красота? Мисия възможна с правилния специалист

Най-красивият етап от годината, този, в очакване на коледно-новогодишните празници е повод всеки да желае да изглежда по-добре

Силвия Канин
Силвия Канин 14 декември 2020

Ние в GRAZIA сме посветили безброй страници и часове в писане, за да разберем дали красотата има формула, до която да се докоснем или всичко е въпрос на добри карти. Дело на природата или не точно, красотата ни е пряко свързана с нашето здраве и тази неразривна връзка ни провокира да си поговорим за тенденциите в естетичната дерматология именно с професионалист с над 25-годишена практика. Д-р Петрана Каляшева, и създател на Медицински Център ДЕРМА СОФИЯ, ни разказа за грешното схващане, че "големите обеми" са красиви, за нуждата да намерим правилния специалист и защо е чудесна идея да си подарим гладка кожа за Коледа.

С онлайн рекламата и социалните мрежи сякаш морето от „специалисти" е огромно. Какви са критериите, по които един човек да прецени за себе си дали е попаднал на правилния доктор, ако не се води по последователите му и звездните му клиенти?

Да, този въпрос е много труден в сегашното време на социални мрежи. Винаги съм казвала, че няма „най-добрият доктор" – има „вашият доктор", а именно съветвам всички, които прибягват до такива процедури – не се колебайте да поискате колкото трябва консултации от един естетичен дерматолог. Така ще се уверите, че това е именно вашият лекар, че отговаря на вашите критерии, на вашите изисквания като медицински специалист и не на последно място – че той разбира вашето емоционално състояние и това, от което имате нужда.


Трябва ли един специалист да е изпробвал върху себе си всички процедури, които предлага?

Не, добрият специалист ще използва това, от което е преценил, че неговото лице има нужда. Правилната преценка на нуждите на едно лице е в основата на добрия резултат и доволните пациенти.


Обезценява ли се красотата, ставайки все по-достъпна?

Да, красотата се обезцени във времето на социални медии, в които инфлуенсърите станаха момичета на 20 г., които са с безумно деформирани и големи устни, високо вдигнати, безсмислени скули, от които нямат нужда, и всички искат да подражават на тях. Това безспорно обезцени красотата и я издигна в безформени устни, безформени скули и безброй момичета, изглеждащи еднакво. Категорично съм против тази трансформация.

В световен мащаб идеалът за красота се обръща към естествено изглеждащите жени. Тази тенденция ще дойде ли и у нас скоро?

Абсолютно съм „за" да дойде и абсолютно я залагам в ежедневната си практика. Красотата не е само симетрия, тя е подчертаване на вътрешния емоционален заряд на пациента, пречупени през призмата на неговата индивидуалност, желания и не на последно място професията, която той изпълнява.

Кои са най-честите заблуди и грешни схващания на пациентите ви?

„Големият обем е красота." „Трябва да приличам на определена известна личност." „Трябва регулярно да извършвам определени процедури." Това не е така, защото филърите се натрупват във времето и посещенията при естетичния дерматолог трябва да се разреждат, а при ботокса – с регулярното поставяне определени зони може да загубят динамиката си и да нямат нужда от тази процедура. Абсолютно съм за регулярното поставяне на биоревитализиращи продукти като скинбустер и мезотерапия.

Има ли периоди в годината, в които слагането на филъри и ботокс е по-популярно, отколкото през останалото време? Например около коледните празници?

Това, в което съм се убедила от практиката ми, е, че преди големите празници – Коледа, Великден, Нова година, както и преди лятото хората са по-склонни да извършват тези манипулации. Това е така, защото искат да бъдат подготвени, да изглеждат добре за празниците.


По радиото може да чуем по няколко реклами за лазерна епилация на ден. Трябва ли лазерната епилация да се прави в дерматологичен център? Или може да се случи и в салон за красота?

Това, което задължително знам, е, че лазерната епилация не бива да се подценява като медицинска процедура, затова защото тя се прави по кожата на нашето тяло, където може да има образувания от различен произход: доброкачествени, потенциално злокачествени и злокачествени. Специалистите, които трябва да извършват тази манипулация, за мен трябва да бъдат с медицинско образование, така че да могат да бъдат компетентни, да преценят потенциалната опасност на всяко едно такова образувание по кожата. Не мога да кажа за другите центрове, но в моя център специалистите, които извършват тези процедури, са, дебело подчертавам, добре обучени да могат да преценят потенциалната опасност на всяко образувание по кожата. Бих си позволила да кажа, че това е една доста отговорна манипулация и изисква изключителна компетентност кое образувание трябва да се защити със специални средства преди извършване на манипулацията.

Много жени се оплакват от изгаряния след лазер. Защо се получават те?

Факторите за странични реакции след лазер може да бъдат много. Ще споделя с вас, че голямата част от тях са в нашата компетенция, но съм имала и много, много редки случаи в центъра си, при които компетентността на специалиста не е достатъчна и зависи от отговора на индивидуалната кожа от съответната светлина. Изключително рядко съм имала случаи на алергична реакция към светлината на диодния лазер, който се използва в моя център. Случаите са напълно овладяеми при компетентното знание на специалист. Затова преди всяка манипулация разпитваме всеки пациент за проявени през живота му алергични реакции към светлина и ако съобщава за такива, правим пробни няколко импулса върху определен участък върху кожата, за да видим ответната реакция.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA