10 златни правила за косата през лятото

Въпреки факта, че всички обожаваме лятото, този период се смята за много стресиращ за косата, тъй като слънцето, морето, жегите, честото миене, хлорираната вода в басейна са пагубни за нея. За да неутрализирате всички тези негативни ефекти и да запазите косата си здрава и красива, трябва да следвате няколко прости правила. Много от тях са ви познати, но, както е известно, повторението е майка на знанието.

Правило № 1

Защитете косата си от пряката слънчева светлина, тъй като лъчите ще предизвикат избледняване, сухота и чупливост. А това от своя страна се отразява отрицателно както на външния вид на косата, така и на нейното здраве. Затова използвайте шампоани, балсами и спрейове с UV защита.

Правило № 2

Не забравяйте да изберете прическа за лятото, която ще предпази кожата в разделителната зона, както и лицето ви от слънцето, и в резултат на това от преждевременно остаряване. Тежкото изгаряне на кожата на главата може да доведе до загуба на коса.

Правило № 3

Колкото се може по-рядко използвайте горещи стилизанти за оформяне на косата. Ако е трудно да се откажете от това, използвайте термозащитни средства.

Правило № 4

Мийте косата си, колкото е необходимо. През лятото, поради активната работа на мастните жлези, косата започва да се замърсява по-бързо, което се отразява негативно на нейното състояние. Затова през лятото трябва да използвате леки шампоани без сулфати, подходящи за честа употреба.

Правило № 5

През лятото косата трябва да бъде активно хидратирана. Високата температура и солената вода водят до суха коса и цъфтящи краища, така че е важно да се използват хидратиращи маски 2-3 пъти седмично през летния период. Препоръчително е да ги държите на косата за около 20-30 минути, след което да изплаквате обилно с хладка вода.

Правило № 6

През лятото се препоръчва да се използват кокосови и арганови масла, за да се избегне сухотата и чупливостта на косата. Също така, нанасяйте масло върху косата си преди къпане - това ще помогне да се предотврати нараняването ù  от солената морска вода. Не забравяйте, че сладките води в реките също могат да навредят на косата ви, тъй като болестотворните микроорганизми живеят и в тази среда.

Правило № 7

Ако дължината позволява, тогава си сплетете плитки. В този случай по-голямата част от косата ще бъде скрита от слънцето.

Правило № 8

През периода на слънчева активност не се препоръчва косата да се боядисва и да се къдри на студено къдрене. Всеки знае, че косата изгаря от слънцето, особено при блондинките, тъй като косата на брюнетките и жените с кестеняви коси съдържа повече пигмент, така че техните коси изгарят по-малко. Когато слънцето взаимодейства с багрила или химически съединения, те могат да повлияят и в най-добрия случай косата ще стане много суха.

Правило № 9

Колкото и банално да звучи, пийте колкото е възможно повече вода. В горещия сезон косата, както и цялото тяло, трябва да бъдат добре хидратирани.

Правило № 10

Променете обичайната си диета. Не забравяйте да включите извара, риба, месо, яйца, пиле, боб и ядки в менюто. Не забравяйте да използвате ленено масло. Всички тези продукти допринасят за подобряване на жизнеността на косата и целия организъм.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA