Кератин за косатa: защо е необходим и дали е необходим?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 05 октомври 2019

В началото на века, един работник в бразилски погребален дом обръща внимание на факта, че формалдехидът изправя и омекотява косата. Находчивите производители смесват това вещество с кератин (вид протеин) и през 2007 г. The New York Times възпява „Бразилското изправяне". Кератинът изглажда косата, а формалдехидът запазва резултата в продължение на няколко месеца. Три години по-късно, в същия вестник, излиза статия за това колко вредни са изпаренията на формалдехид. Американската агенция по храните и лекарствата разпорежда на производителите на продукти за изправяне на косата да намалят концентрацията на съмнителната съставка до минимум или напълно да я премахнат. Повечето марки го спазват, но дебатът за изправянето с кератин не отшумява - и въпросът не е във вредните изпарения, а в оплакванията от влошаването на косата след процедурата. Според някои дерматолози и козметични експерти, структурата на косата се поврежда нарочно, след това върху косата се нанася състав с кератин, след което кутикулата се запечатва чрез загряване, а къдриците стават копринени. И след няколко месеца обаче слоевете на косата се разтварят, кератинът започва да се отмива - тогава косата става без блясък и чуплива. И повечето положителните отзиви могат да бъдат чути предимно от тези, които правят кератиново изправяне и от това печелят.

За или против кератиновото изправяне на косата?

Кератиновото изправяне не е подходящо за всички. За бременните и кърмещите жени то е противопоказно, а притежателките на тънка коса могат да останат без никакъв обем. Поради това се появяват и по-нежни процедури: кератиново насищане, кератиново протезиране, кератермия. Те не увреждат структурата на косата, а я правят гладка и обемна. При всички случаи, стилистът трябва да види косата ви, за да разбере точно коя процедура и последващи грижи са необходими. Според някои стилисти, повечето от тези, които са недоволни от кератиновите процедури, не се грижат правилно за косата си след тях - изправянето изисква да преминете към шампоани без сулфат, да се откажете от фибите за коса и еластичните ленти през първите няколко дни, и да не боядисвате косата си в продължение на две до три седмици.

Възможно ли е да правим процедурите у дома?

Ако косата е повредена, а салонните процедури все още ви плашат, запасете се с правилните продукти за домашна грижа и ги използвайте в комбинация. Като съставка в регенериращите шампоани, балсами и маски се приветстват не само хидролизираният кератин, но и серамидите, маслата и протеините, твърдят специалистите. По време на лечението (и става въпрос точно за него) трябва също да забравите за оцветяването, машата и сешоара, избягвайте хлорираната вода и не правете стегнати прически. В идеалния случай трябва да приемате и активни добавки за възстановяване на косата, предписани от лекар-трихолог.

Цветен трансфер

Цялата истина за кератина и оцветяването се вписва в три правила:

1. Първо - оцветяване, след това - изправяне. Причината за тази последователност е проста: за да се хване боята добре, слоевете на косата трябва да се повдигнат (кератинът, както си спомняте, ги изглажда).

2. Продуктите за грижа за боядисаната коса са задължителни. Те „затварят” кутикулата - благодарение на това пигментът издържа по-дълго. Точно така действа хидролизираният кератин в състава им - той ще поддържа дълбочината на тона и ефектът от изправянето ще се разшири.

3. Сулфатите са нежелателни. Те са добри, но твърде агресивно почистват косата, отмиват боята и премахват копринения блясък.

Многото не е в повече

Можете да използвате кератинови продукти всеки ден - невъзможно е да се пренасити косата (тя се разрушава твърде активно под въздействието на външни фактори). И ако се откажете от ежедневното стилизиране с маша или преса и предпазите косата си от ултравиолетовото лъчение, кератинът ще започне да се натрупва в нея и нуждата от салонни процедури може да изчезне напълно.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA