Как да изберем четката си за коса?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 ноември 2019

Изборът на гребени и четки вече е толкова голям, че дори най-запознатата с бюти въпросите жена лесно може да се обърка сред разнообразието. Четката трябва да бъде не само удобна за използване, но най-важното - полезна за косата ви. Тя не само трябва да сресва добре кичурите, но и да масажира скалпа, за да подобри кръвообращението. Затова е важно да знаем кои четки изпълняват задачите си и кои напротив – вредят на косата.

Ако имате суха или нормална кожа на главата, изберете масажна четка, която има малки топчета в краищата. Така при сресване допълнително ще стимулирате растежа на косата. Но ако имате мазна коса, такава четка, напротив, ще активира мастните жлези и косата ви ще се замърси по-бързо.

Ако имате дълга и гъста коса, ще ви подхожда гребен с редки и дебели зъби. Желателно е да е с поне шестнадесет зъба, а самият гребен да е направен от естествено дърво. Така при сресване краищата на косата няма да се късат и заплитат.

Ако имате тънка и рядка коса, изберете гребена с тънки и гъсти зъбци. Благодарение на него кичурите ще изглеждат по-обемни. Просто се уверете, че върховете на зъбците са заоблени и не са остри, в противен случай рискувате да нараните скалпа и косата си.

Най-подходящи във всички случаи са естествените материали. Дървените гребени са подходящи за тези, чиито коси са сухи и често се наелектризират. Ако имате тънка и изтощена коса, не препоръчваме да използвате метални гребени, тъй като те увреждат кутикулата.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA