До всички дами с къдрици: Методът „Curly girl" е тук!

Това е най-доброто и най-зашеметяващото нещо, което някога сте правили за косата си.

Истината е, че всеки с къдрава коса знае, колко е трудно да укротиш къдриците си!

Колкото и да се чете по темата, няма ръководство, което да ви научи как да се грижите за тях. Затова, група експерти по къдриците събират десетилетия информация, уроци, продукти и правят сами наръчник наречен „Методът на къдравото момиче" или „Curly girl method” (CGM).

kjfdkdfk

Стотици момичета споделят, че изпробваните и събраните методи наистина трансформират къдравата коса, но трябва наистина да знаете какво правите. Затова се нарича и „наръчник".

 

Какво точно представлява методът Curly Girl?

Методът Curly Girl – официално основан от фризьорката и експерт по къдриците Лорейн Маси, която пише Curly Girl: The Handbook – буквално ръководство за получаване на наистина отлични къдрици с помощта и избягването на специфични продукти и техники за оформяне – през леки вълни до къдрици на кукла.

kgkggk

Въпреки че индивидуалният метод може да се различава, идеята зад метода Curly Girl като цяло е един и същ: чрез измисляне на най-добрия коктейл от съставки и прилагане на определени методи за вашия точен тип коса, ще можете да дефинирате естествените си вълни и къдрици. Като същевременно намалите използването на преси и маши, сухите краища и накъсването на косата.

 

Става ли по-къдрава с метода Curly Girl?

Зависи от вашия естествен тип коса и текстура. Ако косата ви е естествено права или права с леки вълни? Не, косата ви няма да стане по-къдрава с метода Curly Girl. Целта на CGM е да получите по-здрава, по-пълна, по-дефинирана коса - по същество, максималният потенциал, който тя може да ви даде. Така, че трябва да имате поне доста отчетливи вълни за да започнете.

curlsss

Как да започнете метода Curly Girl?

Тъй като има буквална книга, посветена на отговора на въпроса, заедно с група във Facebook (и в България!) ето това са базовите стъпки:

Какво да избягвате:

Традиционен шампоан - всички те „разхвърлят" къдриците и не ги оформят. Затова и не ги виждате в потенциала си

Топлинна обработка като маши, преси и т.н.

Сулфати - силни детергенти, които обикновено се съдържат в шампоана, които лишават косата ви от влага и водят до суха, подобна на слама коса)

Силикони – полимери, намиращи се в 90 % от продуктите за стилизиране. Тоест не трябва да използвате продудкти, които заглаждат и придават блестящ вид. Повечето силикони не се разтварят във вода и могат да бъдат отстранени само със сулфати, които не са разрешени в метода. Без сулфати, силиконите ще се натрупат върху вашите къдрици, оставяйки ги слаби, сухи, плоски и мазни. Считайте ги за враг номер 1!

Восъци и минерални масла – точно като силиконите, повечето восъци и минерални масла изискват сулфати за отстраняване, което означава, че те също ще се натрупат върху косата ви

Изсушаване на косата с кърпа - те нагрубяват кутикулите и водят до заплитане.

Алкохоли – не всички алкохоли са лоши, но повечето могат да развалят кутикулата на косата ви и почти винаги се намират в аерозолни спрейове като лак за коса и сух шампоан. В методът има лак са коса и сух шампоан без алкохол.

lksksks
Снимка: Pexels.com

Какви продукти са одобрени по метода Curly Girl?

За щастие за всички нас, няколко много мили хора ни улесниха, като създадоха уебсайт, наречен„Is It CG?". В него може да проверите дали вашите продукти за коса са одобрени и безопасни за употреба по метода Curly Girl като копирате и поставите съставките директно от сайта на производителя.

къдрицидете

СТЪПКА 1:

Първата стъпка от приключението на къдревите коси е да измиете косата си с „шампоан за нулиране", който трябва да е пълен със сулфат. Използва се такъв, за да имате напълно чиста основа, лишена от всички силиконови и восъчни натрупвания, преди да започнете с CGM. Ако случайно използвате продукт, пълен с неодобрени силикони или восъци, то трябва да „нулирате" отново  с вашия избистрящ шампоан.

СТЪПКА 2:

Измийте косата си с одобрен от CGM почистващ балсам или шампоан без сулфати, като масажирате скалпа си за поне 60 секунди с върховете на пръстите си или четка за шампоан.

cvv

СТЪПКА 3: 

Намачкайте голяма шепа одобрен от CGM балсам през долната половина на косата си, докато я почувствате „лигава" – т.е. напълно наситена и покрита от продукта– след това разрешете с пръсти или гребен с големи зъби. Изплакнете по-голямата част, но не цялата от балсама.

СТЪПКА 4:

Можете да нанесете вашите стилизиращи продукти и по други начини, но повечето методи включват наслояване и втриването им във вашата мокра коса.

етуо

СТЪПКА 5: 

Разтрийте косата си за 5-15 минути, или внимателно избършете излишната вода от косата си с памучна тениска или микрофибърна кърпа. Оставете я да изсъхне сама и не докосвайте. След като косата ви е напълно суха, внимателно прокарайте пръсти между нея, за да премахнете останал продукт.

Това е основният метод на Curly Girl. Не е толкова смущаващо, колкото изглежда, нали? След като научите основите и си поиграете с различните методи на приложение, можете да опитате да смените продуктите си за различни резултати.

А ако методът ви е заинтригувал можете да разберете повече в Instagram акаунта.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA